9 Ağustos 2014 Cumartesi

Acı Çikolata- Laura Esquivel *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği'nin ikili kitap kategorisinin ilk kitabı bitti.
Listenin 27. sırasına göre -İsminde zıt anlamlar olan iki kitap- okunacak.
Benim bu kategori için seçtiğim kitaplar:
Acı Çikolata - Laura Esquivel ve
Tatlı Rüyalar - Alper Canıgüz
Tatlı Rüyalar'ı da yeni başladım.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Acı Çikolata / Laura Esquivel



Laura Esquivel ilk kez okuduğum bir yazar. Kitabı da geçen yıl sahaftan almıştım. Burada paylaşmıştım.
Çok beğenerek okudum. Yazarın dilimize çevrilmiş başka kitapları varsa peşine düşeceğim:)
Kitap 1992 yılında filme de çekilmiş. Az önce izledim, oldukça etkileyiciydi.


ACI ÇİKOLATA
Yazarı: Laura Esquivel
Türü: (Tefrika) Romanı
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım: 1993, 2. basım: 1994, 3. basım: 1997, 4. basım: 1999
Türkçesi: Mükerrem Akdeniz
-   271 sayfa

Kitaptan Alıntılar;

* ... birdenbire tüm vücudunu kışın sardığını...

* Bağrında kara bir delik açılmıştı sanki ve sonu gelmez bir ayaz doluyordu içine.
   
* Oh, yemek içmek, yaşamın en önemli işidir bu ve bunu yeterince önemsemeyenler, yalnızca ahmaklardır ya da hastalar.

* Nefes kokması mideyle ilgilidir ve çeşitli nedenlere bağlıdır. Bunu gidermek için, yapılacak ilk iş tuzlu suyla gargaradır ve suyu aynı zamanda buruna da çekmelidir. Bu tuzlu suya, birkaç damla pülverize kafur sirkesi damlatılır Bunu yanı sıra, durmadan nane yaprağı çiğnenmelidir. Eğer bunlar sabırla uygulanırsa, en ağır nefes kokusundan bile eser kalmaz.

* ... zeytinyağıyla birlikte çırpılmış yumurta akı ve yeteri kadar ezilmiş çiğ patates istedi. Yanıklara karşı bundan daha iyi ilaç olamazdı. İncecik bir telekle, yanık yerlere bu yumurta akı sıvanır, yağlı merhem kurudukça yeniden sürülür. Bunun ardından uygulanan patates yakısı ise, şişmeleri önler ve acıyı hafifletir.

* Yasemin şurubu: 1,5 litre suya 250 gram şeker katılarak, bir buket yasemin dövüldükten sonra buna eklenir ve iyice karıştırılır. Şeker tam eridiğince, ince bir tülbetten geçirilir ve servis kabına doldurulur.

^-^ KEDİLER ^-^

* ... gördüğü bir tavşanı kedi sanarak...

        * ... yüzünde sakin ve keyfi yerinde bir kedi gülüşü sergileyerek...

* ... kedi gibi sessiz adımlarla...

- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/82
         ... ya da zamanlar Rosaura'ya gerçekten aşık olmuştu.

        * Sf/92
         ... yeğenimin yanın göndermek olacak.

        * Sf/211
         ... içini dökmeye can adıyor olmasına rağmen...

                                                              Okuduğum tarih: 8 Ağustos 2014

Yazar Hakkında Bilgi=  Telegraf memuru Julio Cesar Esquivel ve karısı Josefa Valdes'in dört çocuğundan üçüncüsüdür. Öğretmenlik, çocuk tiyatrosu ve yaratıcı drama eğitimi aldı. Çocuk tiyatrosu konusunda özelleşen Laura Esquivel, Eğitim Bakanlığı'na (Secretaría de Educación Pública) bağlı Çocuk Tiyatrosu ve Edebiyatı Atölyesi'nin (Taller de Teatro y Literatura Infantil) de kurucusudur.
1979 ile 1980 yılları arasında Meksika televizyonunda çocuk programlarının yazarlığını yaptı. Televizyon için yaptığı çalışmaların ardından sinema için senaryolar yazmaya başladı. Ancak o dönemde senaryolarının birçoğunun yapıma geçirilmemesinin üzerine roman yazarlığına ağırlık verdi.
Acı Çikolata: 1989'da yayınlanan ilk romanı Acı Çikolata (Como agua para chocolate) sıradan olanla doğaüstü olanı birleştirmek için büyülü gerçekçiliği kullanır. 19. yüzyıl Meksika'sında geçen roman, Esquivel'in hayatında mutfağın ne kadar öenmli olduğunu gösterir. Yazar, mutfağın evin en önemli bölümü olduğuna inanır, bilgi ve anlayışın yarattığı zevkin kaynağı olarak karakterize eder. Kitabın orijinal adı İspanyolca'da hislerin uç noktasını anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Tutku, kızgınlık ve seksüalitede kaynama noktasını anlatır. 23 ayrı dile çevrilmiştir. 1992 yılında o dönemde yazarın kocası olan Alfonso Arau tarafından filme çekilmiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Laura_Esquivel

ARKA KAPAK –

Yemek pişirerek, yemek yiyerek, yemekler aracılığıyla aşk ilanı, tinsel ve tensel iletişim gerçekleşebilir mi? Laura Esquivel, "Acı Çikolata" ile, içinde yemek tarifleri, aşk öyküleri ve kocakarı ilaçları bulunan bu romanla bu iletişimin gerçekleşebileceğini kanıtlıyor. Yüzyıl başlarında Meksika'da devrim, eski kolonyal toplumun son kalıntılarını temizlerken, aile geleneğine göre evlenmesi olanaksız, ama buna karşın Pedro'ya delicesine tutkun Tita, yemek yapmayı aşkının iletişim aracına dönüştürüyor. Laura Esquivel bu olanaksız aşkı yemek ve kocakarı ilaçları tanımlarıyla dile getiriyor ve sarsıcı, büyüleyici bir dille bu aşkın ezgisini yaratıyor; yarım kilo soğan, iki baş sarmısak, bir tutam fesleğen, romanın her satırından fışkıran yakıcı aşkın simgesine dönüşüyor. Yazarın ironik, neşeli ve yumuşak bir dili var; yaşam sevgisi ve tensel aşk bu dil içinde büyülü gerçekliğe bağlanıyor. Hiçbir kadın yazar, kadın dünyasını bu düzeyde dile getiremedi. Kısa zamanda on beş dile çevrilen ve yazarın senaryosuyla sinemaya aktarılan, filmi ülkemizde de büyük ilgiyle karşılanan "Acı Çikolata", başta Meksika ve ABD olmak üzere yayımlandığı her ülkede satış rekorları kırdı. Bir kez okumakla yetinemeyeceğiniz bir roman.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder