28 Ocak 2015 Çarşamba

Tezer Özlü'ye Armağan - Sezer Duru * Kış Okuma Şenliği 2014-2015*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 19. sırası hayli kalabalık:) Şöyle ki; 'Şimdiye kadar hiç kitabını okumadığımız dört yazardan birer kitap okumamız gerekiyor. Yazarların ikisi Türk, ikisi yabancı, ikisi kadın, ikisi erkek olmalı.
Ben de ilk ay 19. sıranın tüm kategorilerini okuyup tamamladım.
Bu kategori dahilinde okuyup paylaştıklarımı okumak isterseniz:

Edebiyat Ölmelidir! - Enver Aysever


Aşkım, Külkedisi ve Fındık ♥♥


TEZER ÖZLÜ'YE ARMAĞAN
Hazırlayan: Sezer DURU
Türü: Yaşantı
Yayın Hakları: Yapı Kredi Yayınları
www.ykykultur.com.tr
-   1. baskı: İstanbul, Mart 1997 2. baskı: İstanbul, Nisan 2014
-   225 sayfa


Kitaptan Alıntılar;
  
        * Anlatamayacağım. Bu insanlar Guguk Kuşu filmini de, Napolyon'un Yaşamöyküsü filmini de, limana yanaşan beyaz bir yolcu gemisini de, vitrinlerdeki yeni sonbahar giysilerini de aynı gözlerle seyredebiliyorlarsa, elimden ne gelir?'...

        * ... her zaman yabancı olan insanlar bize dostlarımızdan daha çok sunan, veren insanlar. Öyleyse yaşamımızı neden yalnız yabancılar arasında geçirmiyoruz.

        * (Füsun Akatlı) ... kitapların ödül almışlıklarıyla pek ilgilenmem. ... Yok, büyüklenme değil de, şöyle düşünüyorum galiba: O ödülü verenler kadar ben de anlamaz mıyım bir yapıtın yazınsal değerinden?

        * Sürekli gitmek istemek de, bir yerde, hiçbir yerde olmak istemek de, bir yerde, hiçbir yerde olmak istemek değil mi? Olabileceğim bir yer kaldı mı? Hiçbir yerdeyim.

        * Okumanın sadece sözcükleri değil, sözcük aralarındaki sessizlikleri de okumak olduğunu...

        * ... çıkılabilecek ani bir yolculukta, insanlarla konuşmak istemediğini dile getirebilecek kitaplar da olmalıydı.

        * Artık kimse karşıma çıkıp, bana bencil olduğumu söylemesin. Her 'ben' bencildir, her 'kır' kırsal olduğu gibi.

        * Çocukluğundan beri hep yüksek sesle, handiyse bağırarak konuşurdu. Yıllar sonra bunu kendisine söylediğimde 'Tabii bağırıyordum, çünkü ben duymanızı istiyordum' demişti.

        * (Sezer Duru) Ayrıca Ferit Edgü ile mektuplaşması önemlidir. Edgü'nün bir gün bu mektupları yayımlayacağına inanıyor ve saklıyorum. / 1995

(Her Şeyin Sonundayım - Tezer Özlü, Ferit Edgü Mektuplaşmaları )


        * Niçin yazıyorum?
         Bir cümle de ben eklemek istiyorum.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... küçük bir ip parçasıyla oynayan bir kedi yavrusu...


- Yazım-Basım Hatası-

        * Sf/69
         Nasl bir çocukluk yaşamıştı?
        

                                                                        Okuduğum tarih: Ocak 2015
Külkedisi ve Fındık ♥♥ 


Yazar Hakkında Bilgi= Sezer Duru (d. 1942), Türk yazar ve çevirmen. Demir Özlü ile Tezer Özlü'nün kardeşi, Orhan Duru'nun eşidir.
1962'de Avusturya Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Yazar Orhan Duru'yla evlendi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmesinin ardından Latince, Yunan ve Roma Edebiyatı bölümlerinde okudu. İstanbul'da Goethe Enstitüsü'nde çalıştı. Türk yazar ve ozanların eserlerini Akzente ve Orte gibi dergilerde yayımlanmak üzere Almanca'ya çevirdi. ZDF ve ARD gibi Alman TV kanallarında 25 yıl boyunca muhabirlik yaptı.Max FrischHeinrich BöllSiegfried LenzJerzy Stefan StawinkleyHans Magnus EnzensbergerBertolt BrechtThomas BernhardGustav Meyrink eserlerini Almanca'dan Türkçeye; Ferit EdgüDemir Özlü ve Başar Sabuncu ise eserlerini Türkçeden Almanca'ya çevirdiği yazarlar arasındadır. Ayrıca Orhan Duru'yla birlikte yazar Oğuz Halûk Alplaçin'in (Hayalet Oğuz) hayatı üzerine O Pera’daki Hayalet kitabını hazırladı.
 İkinci Frankfurt Edebiyat Bienali'nde dördüncü kez verilen Deka-Bank Alman Edebiyatı ve Bilimini Teşvik Ödülü'nün sahibi oldu. Ödüle gerekçe olarak, Duru'nun çevirileriyle Almanya - Türkiye arasındaki edebiyat alışverişine ve iki ülke toplumu arasında oluşması amaçlanan anlayış ve paylaşıma katkıda bulunması gösterildi.  Yazar bu ödül dolayısıyla ertesi yıl ödül jürisinde yer aldı. Sezer Duru, ayrıca PEN üyesidir.
 http://tr.wikipedia.org/wiki/Sezer_Duru

Külkedisi ve Fındık ♥♥


ARKA KAPAK –

'Her anı ölüdür. Şimdi sen de bir anısın. Her zaman benimle birlikte olani birlikte taşıdığım, yaşadığım sözcüklerime dönmem gerek. Sözcüklerim olmadan gökyüzüne nasıl dayanabilirdim.'
Tezer Özlü yaşamın ucuna vardığında geride sadece üç kitap bıraktı: Eski Bahçe, Çocukluğun Soğuk Geceleri, Yaşamın Ucuna Yolculuk. Yaşamı yazdıkları, yazdıkları yaşamıydı. Her gidenle gitmek, her yolculuğa çıkmak istedi ama "güzel yaşamı" hiç ilerilerde aramadı. 11 yıldır, inandığına sonsuza dek bağlı:"Yaşanılacak bir yaşam vardır. Üzerine binilip dolaşılacak bisikletler vardır. Yürünecek yaya kaldırımları ve tadına varılacak gün batımları vardır."Hep "genç kalacak" bir yazar üzerine, yaşarken ve ölümünden sonra yazılanlar ve onun fotoğrafları. Bu kitap Tezer Özlü'nün anısına bir armağan...

Fındık 


Okuma şenliği defterim burada.
Keyifli okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder