12 Nisan 2015 Pazar

İnci Sokağı - Trevanian * Kış Okuma Şenliği 2014-2015*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' raporum burada
21 Mart itibariyle sona erdi ve final raporum şurada.
Akabinde 'Bahar Okuma Şenliği' başladı ve yeni okuma listem orada.

Listenin 9. sırası: Bir yazarın tavsiye ettiği bir kitap.
Zülfü Livaneli'nin 'Edebiyat Mutluluktur' kitabını okurken not almıştım.



Yazarın okuduğum ikinci kitabı. 'Şibumi'yi aylar önce okudum ancak hala blogumda paylaşamadığım kitaplar arasında bekliyor:)

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - İnci Sokağı / Trevanian





İNCİ SOKAĞI
Yazarı: Trevanian - Rodney William Whitaker 
Kitabın Özgün Adı: The Crazyladies of Pearl Street
Türü: (Otobiyografik) Roman
Yayın Hakları: E Yayınları / 2005
www.eyayinlari.com
-   Üçüncü Basım 2009
Çeviri: Belkıs (Çorakçı) Dişbudak
-   469 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * İnsanlara güvenebilmemiz için onların da bir çıkarı olmalı.

        * Otuzlu yıllarda, 1914-1918 savaşından Büyük Savaş diye söz edilirdi. Birinci Dünya Savaşı denmezdi. O ancak ikincisi çıktıktan sonra icat edilen bir isimdi. Eski filmlere de, sesli filmler çıkana kadar 'sessiz' denmediği gibi.

        * ... 'şimdi' bile kaypaktı; çünkü siz 'ş' harfini söylerken 'i' harfi gelecekteydi, siz 'i' harfine ulaştığınızda da 'ş' artık geçmişteydi.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... oyuncu kedileri anımsatan kandırıkcılık.

        * ... yarısı kalmış kedi pisliğini bulduğumuzda...

        * ... kedi sesine benzer, hafif yankılı bir sesle konuşurdu.

Kediler demişken kitabı bizim mırkklarda okudu:) 


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/412
         ... duvarIda...

                                                                             Okuduğum tarih: Mart 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Rodney William Whitaker (doğum 12 Haziran 1931GranvilleWashington CountyNew York - ölüm 14 Aralık 2005 İngiltere), ABD'li yazar. Romanlarında genellikle Trevaniantakma adını kullandığı için bu isimle tanınır.
14 Aralık 2005'te 74 yaşında hayata veda etti. İngiltere'nin batısında adı açıklanmayan bir kronik akciğer hastalığı tedavisi gören Whitaker, 15 Aralık'ta toprağa verildi. Vasiyetine uygun olarak mezarının yeri açıklanmadı.
"Trevanian" adıyla yazdığı casusluk ve macera romanlarıyla ünlenen Rod Whitaker, kendi adının dışında, "Nicholas Seare" ve "Benat LeCagot" gibi birçok takma isimle değişik konularda eserler yayımladı.
Katya'nın Yazı, Şibumi, Hesaplaşma, Yirminci Mil Türkçe'ye çevrilen ve en bilinen kitapları. Kitapları dünyada milyonlarca basılan Whitaker, yaşamı süresince hiç ortaya çıkmayarak kendisini gizledi.
Şibumi (Shibumi) adlı macera romanı dünyada satış rekorları kırmıştır(Şibumi). Yazarın Yayımlanmış 10 kadar romanı 5 milyonun üzerinde satış yapmıştır. Türkçe’ye İnfazcıadıyla çevrilen ilk romanı The Eiger Sanction, ünlü oyuncu / yönetmen Clint Eastwood tarafından sinemaya kazandırılmış ve çok başarılı performans sergilemiştir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Trevanian
www.trevanian.com


ARKA KAPAK –

"Trevanian tiryakisi aslında alışılmadık harika bir tiptir: doğal seçkincidir, sinik olmaktan çok, gerçekçiliğin saldırısına uğramış bir idealistir, farklı bir trampetin temposuna uyarak yürüyen biri olmaktan çok, tek kişilik bir geçit töreninde kendi davulunu çalarak yürüyen kişidir.
-Trevanian-
Otuzlu yılların ekonomik krizi ve savaş yıllarında yıkık dökük bir mahalleden geçen hayatlar ile pencere önünde dinlenen radyo programları, müziği, şarkıları ve piyesleriyle küçücük bir kutudan çıkan dünya kadar hayalgücü...
Kendilerini kurtaracak olan "gemi"yi bekleyerek çaresizlik içinde yaşayan, yoksulluğun ve yoksunluğun fonda aktığı "küçük" insanların büyük" Amerikanrüyası...
Trevanian'ın ölümünden hemen önce yayınlanan son romanı İnci Sokağı, gerçek hayatına göndermeleriyle otobiyografik bir özelliği barındırıyor ve her zamanki dil, kurgu ve zaman kaydırmalarıyla birlikte bu sefer Dickens ve Steinbeck'vari klasik bir dille gizemlerle dolu yaşamının ilk yıllarına ışık tutuyor. En başa dönüyor. Müthiş gözlemler, ayrıntılı betimlemelerle koca bir dünya sığdırıyor çocukluğunu geçirdiği dar sokaklara...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder