16 Nisan 2015 Perşembe

Geçmişe Mazi (Meşrutiyet Kıraathanesi) - Rıfat Ilgaz * Bahar Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 5. sırası: Mizahi türde, eğlenceli bir kitap...

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Geçmişe Mazi (Meşrutiyet Kıraathanesi) / Rıfat Ilgaz





GEÇMİŞE MAZİ

(MEŞRUTİYET KIRAATHANESİ)
Yazarı: Rıfat ILGAZ
Türü: Roman - Mizahi
Yayın Hakları: Çınar Yayınları, 1998
www.cinaryayincilik.com.tr
-   7. Basım İstanbul, Şubat 2006
-   175 sayfa


Kitaptan Alıntı;

        * ... Yol kesiyorlarmış şimdi, adam soyup, adam kaldırıyorlarmış. Değil yol kesmek, adamın sözünü kesemezlerdi ben iş başındayken. Asacaksın beyim, asacaksın! Bakmayacaksın gözlerinin yaşına!
         ... Çamaşır mı asıyorsun Cevdet Bey!..

                                                                             Okuduğum tarih: Mart 2015


Yazar Hakkında Bilgi=  Mehmet Rıfat Ilgaz (7 Mayıs 1911;[1] CideKastamonu - 7 Temmuz 1993, İstanbul), Türk şiirroman ve öykü yazarı. Özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanındı. Hem yazılarında hem de kişisel hayatında toplumcu bir çizgi devam ettirdi. Türkiye'nin en çalkantılı siyasi dönemlerinde devam ettiği dergiciliği, aynı dönemdeki birçok yazar gibi, onun da adliye koridorlarında ve hapishanede zaman geçirmesine neden oldu. Oldukça üretken olan yazın hayatına şiirden mizah öykülerine, romandan çocuk kitaplarına birçok farklı alanda eser sığdırdı. Bir zamanlar toplatılan Karartma Geceleri eseri 2004 yılında 100 Temel Eser listesine girdi. Yazarın eserleri günümüzde, oğlu Aydın Ilgaz ile birlikte kurduğu, Çınar Yayınları'ndan çıkmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/R%C4%B1fat_Ilgaz


ARKA KAPAK –

         Kırk kuşağının önde gelen adlarından Rıfat Ilgaz, yazar ve aydın olma sorumluluğunu yazının her alanında taşıyan kimliğiyle gelecek kuşaklara hep örnek olacaktır. Başta şiir olmak üzere roman, anı, makale, oyun, çocuk ve mizah dalında verdiği 70 dolayında ürün, aydınlatıcı ve sanatsal yanıyla okurlarıyla halen kol koladır. Mizah olarak adlandırılırsa da, öyküleri yaşamın / yaşamımızın insanla örtüşen yanını her dokunuşunda yeniden anımsatıyor bize...
         Rıfat Ilgaz, mizahı elle gıdıklamaktan kurtarıp ona toplumsal niteliğini kazandıran yazarımızdır. Bugüne dek yarattığı yapıtlarına 'Geçmişe Mazi' de katılınca onun, mizahı yeni bir boyuta yücelttiği görülür.
         Rıfat Ilgaz toplum yaşamının dramatik sahnelerinde mizah unsurlarını öne çıkarmıştır. 'Geçmişe Mazi'de anlattığı olaylar çizdiği tipler gerçektir, kalıcıdır ve hatta günlük yaşamımızda sık sık rastlanan kişilerdir.
         'Şiirde demek istediğimle, bugün mizahta yapmaya çalıştığım, birbirinden ayrı şeyler değil. Büyük zıtların, toplumu her bakımdan rahatsız ettiği bir ortamda yaşıyoruz. Mizah bu zıtları en başarılı bir şekilde belirtmeye yarayan bir yazı çeşnisi, bir görüş özeliği.'
(Rıfat Ilgaz / Yelken, Eylül 1962)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder