23 Ocak 2018 Salı

Öykü Öykü Gezen Kedi - Zeynep Cemali

Birkaç senedir kitaplığımda kedili kitaplar bölümü oluşturmak adına kedili kitapların peşine düştüm. Kapak tasarımı, kitap ismi veya içeriği kedili olan kitapları alıyorum. Bu kitabı da kedili kitaplar kategorisinde olduğu için almıştım.
Maalesef ilk üç öyküyü okuyabildim, kitabı tamamlayamadım.


Kedili kitaplar videolarıma buradan ulaşabilirsiniz.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Öykü Öykü Gezen Kedi / Zeynep Cemali



ÖYKÜ ÖYKÜ GEZEN KEDİ
Yazarı: Zeynep CEMALİ
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Günışığı Kitaplığı
-   1. baskı: Mayıs 2007                  12. baskı: Şubat 2016

-   175 sayfa


 Kitaptan Alıntı;

        * Kızın çam ormanlarını çağrıştıran gözlerine kırağı düşmüş gibiydi.

                                                                  Eylül 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  1950'de İstanbul'da doğan Cemali, çocuk edebiyatına ustalara yakışan derin bir soluk kazandırdı. Uzun yıllar Anadolu'yu birlikte dolaştığı babasının 'yaşamak öğrenmektir' deyişi yaşamını büyük ölçüde yönlendirdi. Günışığı Kitaplığı tarafından 1999'da yayımlanan ilk kitabı Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği ve ertesi yıl çıkan Gül Sokağı'nın Dikenleri'nden sonra, kendine özgü öyküsel dilini romanlarında da geliştirmeyi sürdürdü. Patenli Kız ve Ballı Çörek Kafeteryası gibi öykülerle örülü romanlarının yanı sıra Çılgın Babam ve Öykü Öykü Gezen Kedi gibi öykü kitaplarıyla her yaştan okuyucuya ulaştı. Kasım 2009'da İstanbul'da yaşama veda eden Cemali'nin, ardında bıraktığı son romanı Ankaralı (2011), 1. Türkan Saylan Sanat ve Bilim Ödülleri 2011 Sanat Ödülü'ne değer görüldü. Günışığı Kitaplığı, 2011 yılından başlayarak Cemali'nin anısına, çocuklar için Zeynep Cemali Öykü Yarışması'nı ve çocuk ve gençlik edebiyatı Zeynep Cemali Edebiyat Günü'nü düzenliyor.
Öyküleri
Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği (28. baskı: 2016)
Gül Sokağı'nın Dikenleri (15. baskı: 2016)
Çılgın Babam (22. baskı: 2015)
Öykü Öykü Gezen Kedi (12. baskı: 2016)
Romanları
Güzelce'de Bir Kaçak, Memo (8. baskı: 2014)
Patenli Kız (29. baskı: 2015)
Ballı Çörek Kafeteryası (36. baskı: 2015)
Ankaralı (7. baskı: 2015)


ARKA KAPAK –

Usta öykücü Zeynep Cemali'nin öykülerinin içinde bu kez hınzır bir kedi dolaşıyor.

Yağmurlu bir gece hayatını kurtaran adamın evine yerleşen Siyam kedisi Siyami Bey halinden pek memnundu. Çevresinde pervane olan aile üyeleri, onu rahat ettirmek için yarışıyorlardı. Ancak, Siyami Bey hayatını kurtaran adamdan pek hoşlanmıyordu. İnadına onun koltuğunda uyuyor, sofrada hep onun yerine oturuyordu. Zavallı adamcağız kendi evinde sığıntı gibi yaşamaya başlamıştı. Günün birinde Siyami Bey ortadan kayboldu. Evdekiler yasa bürünürken adamcağız rahat bir nefes aldı. Peki ama, bütün mahalleyi haraca kesermiş gibi salınan şu azman şey, Siyami Bey değil miydi?..

Çocuk edebiyatımızın usta kalemi Zeynep Cemali, etkileyici sekiz öyküden derlediği kitabında zengin üslubunu bir kez daha ortaya koyuyor. Akıcı ve yalın dili, ilginç kurgusu ve okuyucuyu gülümseten küçük sürprizleriyle, çocuklar kadar her yaştan okurun da severek okuduğu öykülerin ortak özelliği, satırların arasında dolaşan hınzır bir kedi! Çocukların yaşadıkları yeri ve insanları tanıyarak, çevreleriyle aralarındaki etkileşimi açıklamalarına yardımcı olacak öyküler, aynı zamanda onlara, yaşamlarına farklı pencerelerden bakmanın keyfini yaşatıyor.

Kitapta yer alan öyküler: Siyami Bey, Bisiklet Aşkına, Fındıkçı Güzeli, Kırmızı Onluklar, Natır Naciye'nin Torunu, Kaportacı Kardeşler, Çaycı ve Çocukları, Bay Baykuş.


2 yorum: