5 Ocak 2018 Cuma

Delifişek - Jose Mauro De Vasconcelos

Jose Mauro De Vasconcelos okumaya Aziz Nesin'in 'Okuma Güncesi' kitabındaki 'Kayığım Rosinha' romanıyla ilgili tavsiye yazısını okuduktan sonra başladım.
Önce Kayığım Rosinha'yı okudum, buradan paylaşımıma ulaşabilirsiniz.
Sonrasında tüm kitaplarını sipariş ettim. Ve sırasıyla Delifişek, Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz kitaplarını okudum. Diğerleri de sırada bekliyor:)


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla * Delifişek / Jose Mauro De Vasconcelos



DELİFİŞEK
Yazarı: Jose Mauro De Vasconcelos
Özgün Adı: Doidao, 1969
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. basım: 1993         6. basım: 1997
Resimler: Jayme Cortez
İspanyolca aslından çeviren: İnci Kut
-   103 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Vasconcelos, yazı yazma yöntemini bize şöyle anlatır: 'Kitaplarımı birkaç gün içinde yazıverdiğim doğrudur. Ama buna karşılık fikirlerimi olgunlaştırana kadar yıllarca üstünde düşünür taşınırım. Hep daktiloyla yazar, her bir bölümü hiç durmaksızın yazıp bitiririm; yazdığımı ancak bitirdiğim zaman okurum. Gündüz ya da gece, saat kaç olursa olsun yazarım. Yazı yazarken sanki trans halindeyimdir. Ancak parmaklarım acımaya başladığında bırakırım tuşlara vurmayı, o zaman anlarım ne kadar çok çalıştığımı.

        * ... bireyin hakkını araması, birinci ve en önemli hakkı olan özgürlüğünün tanınmasıdır. Sevme özgürlüğü, seçme özgürlüğü, kabul etmeme özgürlüğü, hayatını yaşama özgürlüğü, başkalarının istediği değil kendi istediği geleceği seçme özgürlüğü.

        * ... en sevdiği kitabı bu -Delifişek-...

        * Çocukluk! Çocukluk, hayatta gördüğüm en talihsiz, en korkakça şey.

        * - Ölünün arkasından böyle konuşma.
         - Bu da dayanamadığım bir başka şey. Sırf öldü diye birinin aziz olup çıkması.

        * Mumların gözyaşları şamdanlardan aşağı süzülüyor.

        * Korku içindeydim, dünya öyle büyüktü ki... insanoğlunun girebileceği en büyük, en keder dolu yerdi.

                                                                           Ağustos 2017


Yazar Hakkında Bilgi=  Jose, Mauro De Vasconcelos, 26 Şubat 1920'de, Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu'da doğdu. Yarı Kızılderili, yarı Portekizli yoksul bir ailenin on bir çocuğundan biriydi. Ailenin yoksulluğu nedeniyle, çocukluğunu Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Natal kentinde, akrabalarının yanında geçirdi ve okumayı tek başına öğrendi. Resim, hukuk ve felsefe alanında öğrenim görmek istediyse de vazgeçti. Natal'da iki yıl tıp eğitimi aldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Boks antrenörlüğü, muz taşıyıcılığı, gece kulübünde garsonluk, ırgatlık, balıkçılık yaptı. Bir süre Kızılderililer arasında yaşadı.1942 yılında yazdığı ilk romanı Yaban Muzu'yla eşine az rastlanır anlatıcılık yeteneğini ortaya koydu. Ardından Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Kayığım Rosinha; Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz, Delifişek, Çıplak Sokak gibi romanlarıyla ünü Brezilya sınırlarını aştı. Bugün yapıtları birçok ülkede ilgiyle okunan yazar, 24 Temmuz 1984'te Sao Paulo'da öldü.


ARKA KAPAK –

Brezilyalı José Mauro de Vasconcelos'un, kendi yaşam kesitlerinden yola çıkarak yazdığı Şeker Portakalı'nı Türkiye'de yediden yetmişe herkes severek okumuştur. Romanın kahramanı Zezé, çocukların olduğu kadar büyüklerin de yüreklerine yerleşmiş bir sevgili çocuk. Şeker Portakalı'nın devamı ve ikinci bölümü olan Güneşi Uyandıralım'daki Zezé biraz daha büyümüş, artık okullu olmuştur. Küçüklüğündeki sevgili dostu, dert ortağı Şeker Portakalı fidanı yoktur, ama bu kez yüreğinde sevimli Kurbağa'sı vardır. Bu dizinin üçüncü bölümü olan Delifişek'te Zezé'yi daha da büyümüş bulacaksınız. Zeze artık delikanlı olma yolundadır. Yaşamın katı gerçekleriyle karşı karşıyadır. Haklarını aramakta, özgürlüğünü yaratmaya çalışmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder