23 Mayıs 2016 Pazartesi

Candide ve Micromegas - Voltaire * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pınar'ın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz. 

Listenin 6. sırası: Yasaklanmış bir kitap...

* 1759 tarihli Pikaresk romana müstehcenlik gerekçe gösterilerek 1930'da ABD gümrüklerinde el kondu.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yasakl%C4%B1_kitaplar_listesi
* Cenevre'deki kurul, kitabın yok edilmesine karar verdi. Eser Paris'te de suçlu bulundu ve kara listeye alındı. 
Çok geçmeden 14 Mayıs 1762'de Candide'in İtalyanca'ya çevrilmiş baskısı da Roma mahkemesi tarafından yasaklandı.


Kitap 'Güz Okuma Şenliği 2015' kapsamında sevgili Pınar'dan hediye olarak gelmişti. Burada paylaşmıştım. Yeri gelmişken bir kez daha hem Pınar'a hem de İthaki Yayınları'na teşekkür ederim:)


Okuduğum ilk Voltaire kitabı. Genelde felsefe ve felsefe yapılan kitaplar çoğumuzun gözünü korkutur. Bu kitabı gayet akıcı bir okumayla bitirebilirsiniz.


Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


CANDIDE ve MICROMEGAS
Yazarı: Voltaire
Özgün Adı: Candide ou I'Optimisme & Micromegas
Türü: Felsefi Öykü
Yayın Hakları: İthaki Yayınları
-   2. Baskı, Aralık 2015, İstanbul
Kapak Tasarımı: Şükrü Karakoç
Çeviri: S. İpek Ortaer Montanari
-   174 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Candide, XVIII. Yüzyıldan önce de bilinen bir sözcüktü. Dictionnaire de Trevoux'da Candide için: 'Erkekler için özel ad. Latince candidus 'beyaz' demektir. Roma İmparatorluğu'ndaki candidat (aday) sözcüğü de bu kökenden gelir. Candidat bazı önemli görevlere sahipti ve beyaz bir kıyafetle örtünürdü.

        * Candide'in Paris, Londra, Amsterdam ve Cenevre gibi pek çok baskı yeri vardı. Sözde yazarın adı Almanca olarak 'Doktor Ralph' olarak geçiyor. Voltaire büyük ihtimalle o tarihlerde Londra'da çeşitli kitapları yayınlanmakta olan James Ralph'ın adını kullanıyordu, Ralph ise Candide'i yazmadığını söylüyordu. Bu olaylar çerçevesinde Cenevre'deki kurul, kitabın yok edilmesine karar verdi. Eser Paris'te de suçlu bulundu ve kara listeye alındı. Çok geçmeden 14 Mayıs 1762'de Candide'in İtalyanca'ya çevrilmiş baskısı da Roma mahkemesi tarafından yasaklandı.
      
        * Peki insanların günümüzde olduğu gibi karşılıklı olarak birbirlerini katletmeleri gerektiğine inanıyor musunuz? İnsanoğlu hep yalancı, hilekar, hain, nankör, soyguncu, güçsüz, maymun iştahlı, korkak, kıskanç, açgözlü, sarhoş,cimri, hırslı, canavar ruhlu, iftiracı, ahlaksız, bağnaz, ikiyüzlü ve aptal mıdır?

        * Gerizekalılar saygın bir yazarın kaleme alacağı her şeye hayranlık duyarlar.

       
- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 36
         ... kahkahayı koyu verdi.

        * Sf/ 73
         ... götürdüp...

        * Sf/ 91
         ... kutu göze çaptığından...

        * Sf/ 97
         ... sözler üzerine. ''

        * Sf/ 125
         ... şuanda...

                                                                                              MAYIS 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  François Marie Arouet (21 Kasım 1694 - 30 Mayıs 1778), Fransız yazar ve filozof. Daha çok mahlası Voltaire olarak tanınmıştır. Fransız devrimi ve Aydınlanma hareketine büyük katkısı olmuştur.
Din ve ifade özgürlüklerinin yanı sıra, insan hakları konusundaki düşünceleri ve felsefi yazıları ile ünlenmiştir. Eserlerinde Kilise dogmaları ve döneminin Fransız müesseselerini yoğun olarak hicvetmiştir. Zamanın en etkili isimlerinden biri olarak tanınır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Voltaire


ARKA KAPAK –

Yüz kez canıma kıymak istedim ama hâlâ hayatı seviyorum. Bu gülünç çaresizlik eğilimlerimiz arasında en tehlikeli olanı belki de; çünkü bir yükü, yere atmak isterken sürekli olarak taşıma ısrarı içinde olmaktan daha ahmakça bir şey olabilir mi? Varlığından iğrenmek fakat yine de onu sürdürmeye çalışmaktan başka... Ya da başka bir deyişle bizi yok eden bir yılanı, kalbimizi yiyene kadar okşamak niye?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder