21 Temmuz 2015 Salı

Son Kurtlar - Y. Haluk Aytekin * Yaz Okuma Şenliği 2015

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 17. sırası: İlk baskısını 2013'te veya daha sonra yapmış bir kitap (Yabancı kitaplarda Türkçe baskısının çıktığı tarih olur).



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Son Kurtlar / Y. Haluk Aytekin





SON KURTLAR

EKOLOJİK ROMAN
Yazarı: Y. Haluk AYTEKİN
Türü: Roman
Yayın Hakları: Kitap Saati Yayınları
www.kitapsaati.com.tr
-   1. Baskı: Şubat 2015
-   172 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * Her biri önündeki kurdun ayak izine basıyor, böylece sanki tek bir kurt varmış gibi iz bırakıyorlardı.

        * İnsan denilen canlıdan mümkün olduğunca uzak kalmanız sizlerin yaşamanız için çok önemli yavrularım bu iki ayaklı yaratık kendini bizlerden akıllı sandığından bu dünyanın efendisi olduğunu iddia ediyor ve diğer varlıklara çok kötü davranıyor. Aynı zamanda çok açgözlü bunlar. Her şeye sahip olmak istiyorlar, kendi çıkarlarımı ön planda tutup, diğer canlıları yok sayıyorlar. Oysa yaşadığımız dünya ne kadar cömert ve kollayıcı bağrında yaşayan canlılara... Bir tek insan bütün bu uyumu bozuyor. Bence böyle devam ederse kendi soylarını da yok eder bunlar.

        * Şimdiye kadar hiç insan görmemişti, ama her yerde onların izlerine rastlamıştı: Rüzgarda uçuşan naylon torbalar, sağa sola bırakılmış çöpler, ağaç diplerine atılmış mangal kömürleri...

        * Hiçbir canlı kendi geleceğini kendi elleriyle yok etmez. Biz kurtlar avcı hayvanlarız, ama av hayvanlarının, elimize fırsat geçse de, tamamını yok etmeyiz. Gelecek nesiller için onların yaşamasına, üremesine izin veririz. Fakat insan böyle değil. Kısa dönemli menfaatleri için önüne çıkan her şeyi kurutuyor, yok ediyor.

        * İnsanlar her şeyin birbirini etkilediğini anlamadılar. Bir canlı türünü yok ederlerse kendi ruhlarının da bir parçasının kaybolacağına akılları ermiyor. Güya kendilerini bütün canlı varlıklardan zeki görüyorlar, ama hiçbir canlının yaşadığı toprakların geleceğini yok etmeyeceğini bilmiyorlar.

        * Kurtlar genelde bir hayvan öldürdüklerinde tamamını yemez, başka hayvanlara da kalsın diye avlanan hayvanın bir kısmını bırakırlardı.Bu şekilde tilki, sansar, karga gibi hayvanlar da kurtların avlarından yararlanırdı.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/23 ve birçok yerde aynı şekilde yazılmış... acaba özel bir nedeni mi var?
         ... bulunuyordu. kurtların...

        * Sf/ 40
         ... eminmisin...

        * Sf/ 42
         ... alel acele...

        * Sf/ 62
         ... istemezmiydik...

        * Sf/ 92
         ... gelmişti-.iri...

        * Sf/ 97
         ... fakat
         Araz...

        * Sf/ 100
         ... hoşçakal...

        * Sf/ 102
         ... gibi mi ?

        * Sf/ 129
         ... erkek
         , üçü...

        * Sf/ 131
         Mehmet'in köyüde...

        * Sf/ 134
         ... baktı, Gelen giden...

        * Sf/ 153
         ... ettirebilirdi ki ?
         ... vardı ?

        * Sf/ 155
         Hey ! kurtlar!

                                                      Okuduğum tarih: Temmuz 2015


ARKA KAPAK –

Kars-Sarıkamış civarında yaşayan bir kurt sürüsünün yok oluş öyküsü… Kitabın ana kahramanı Araz genç bir kurt ve onun gözünden kurtların birbirleriyle, diğer hayvan ve insanlarla ilişkileri anlatılıyor…Anadolu'nun hoyrat coğrafyasında binlerce yıldır var olma mücadelesini sürdüren, dünyanın en akıllı ve organize canlıları arasında en başta gelen kurtların gizemli dünyasına bir yolculuk…Ekolojik bakışlı bir kurgu…Liderlik kavramına farklı bir bakış…

Bu kitabın asıl kötü kahramanları ise insanlar. Onların diğer canlı ve cansız varlıklara saygı göstermeyen iflah olmaz bencilliği eserde yargılanıyor…

"İnsan denilen canlıdan mümkün olduğunca uzak kalmanız sizlerin yaşamanız için çok önemli yavrularım. Bu iki ayaklı yaratık kendini bizlerden akıllı sandığından bu dünyanın efendisi olduğunu iddia ediyor ve diğer varlıklara çok kötü davranıyor. Aynı zamanda çok açgözlü bunlar…Her şeye sahip olmak istiyorlar, hep kendi çıkarlarını ön planda tutup, diğer canlıları yok sayıyorlar. Oysa yaşadığımız dünya ne kadar cömert ve kollayıcı bağrında yaşayan canlılara…Bir tek insan bütün bu uyumu bozuyor. Bence böyle devam ederse kendi soylarını da yok eder bunlar. Dünya ana, bir gün onlara öyle bir darbe vuracak ki ne o güvendikleri akılları ne de bu akılla yaptıkları aletler onlara yardımcı olacak…"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder