24 Aralık 2017 Pazar

Kayığım Rosinha - Jose Mauro De Vasconcelos

* Kitaplığımda yazarın en bilinen kitabı olan Şeker Portakalı bulunmasına rağmen tanışma kitabım 🚣‍♂️ Kayığım Rosinha 🚤 oldu. Buna vesile olan ise Aziz Nesin 🍀 Aziz Nesin 'Okuma Güncesi' kitabında bu kitaptan öyle hayranlıkla bahsetmiş ki okumak için çok heveslendim ve hemen aldım ve okudum. Aziz Nesin paylaşımıma buradan ulaşabilirsiniz.
* Eşyaların ruhu olduğuna inanan ve duygusal bağ kurup, eskidiklerinde de helalleşen biri olarak kitaptan çok etkilendim 🚣‍♀️ Masalsı ve büyülü bir dili var. 

* Hemen ardından yazarın 'Delifişek' kitabını da okudum. O da ayrı bir güzellikte 🏊‍♂️
* Vasconcelos'un kitaplarında kahramanı Zeze'nin belli yaş dönemlerini okuyoruz. Öyle keyifli ki...



Malum okuma hızımla blog yazısı hazırlama hızım ters orantılı işliyor. Hal böyle olunca da okuduğum kitaplar sıradağlar halinde, masanın üstünde yığılmış paylaşılmayı bekliyor. Kayığım Rosinha'yı Ağustos ayında okuduğumu göz önüne alırsak paylaşım tarihimden ne demek istediğim daha net anlaşılabilir:)))
Yukarıdaki yorumda okuduğum vakit Instagram'da yazdığım yorumumdu. Sonrasında Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz kitaplarını da okudum. 


KAYIĞIM ROSİNHA
Yazarı: Jose Mauro De Vasconcelos
Orijinal Adı: Rosinha, minha canoa, 1963
Türü: Roman
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. basım: 1983         12. basım: Ekim 2016 (1000 adet)
Kapak Tasarımı: Ayşe Çelem Design
Çeviri: Aydın Emeç
-   232 sayfa



  Kitaptan Alıntılar;

        * Siz avlanmıyor musun Doktor?
         Bütün gün elde olta bekleyecek sabrım yok!
         Canım, bütün gününüzü sabırla, kitaplardaki bir sürü harfi kafanıza doldurmakla geçiriyorsunuz... Asıl ben buna güç iş derim.

            * ... bakışıyla Doktor'u kurşuna dizerek gözlerinin içine bakmıştı.

            * Ölecekti, göçüp gidecekti öbür dünyaya. Çünkü insan doğar doğmaz ufak ufak ölmeye başlıyordu...


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... saatlerce, kedi gibi, göğsünü okşayışını düşündü yeniden.

            * ... kocaman kedibalığı...

            * ... kedibalıklarının gömüldüğü beyaz kumu çevreleyen otlardan...


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 13
         İlık ve güçten düşmekte olan güneş...

            * Sf/ 32
         İlık, nefis rüzgar...

            * Sf/ 50
         İslanan ve tüylerinin rengi atan...

            * Sf/ 67
         İşık kalmamıştı...

            * Sf/ 128
         İlık suya daldı.

            * Sf/ 198
         İşık ona bir mesaj iletir gibiydi.

         İşık çok azaldığından...

            * Sf/ 218
         İrmağın kıyısında durdu...

                                                                           Ağustos 2017



Yazar Hakkında Bilgi=  Jose, Mauro De Vasconcelos, 26 Şubat 1920'de, Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu'da doğdu. Yarı Kızılderili, yarı Portekizli yoksul bir ailenin on bir çocuğundan biriydi. Ailenin yoksulluğu nedeniyle, çocukluğunu Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Natal kentinde, akrabalarının yanında geçirdi ve okumayı tek başına öğrendi. Resim, hukuk ve felsefe alanında öğrenim görmek istediyse de vazgeçti. Natal'da iki yıl tıp eğitimi aldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Boks antrenörlüğü, muz taşıyıcılığı, gece kulübünde garsonluk, ırgatlık, balıkçılık yaptı. Bir süre Kızılderililer arasında yaşadı.1942 yılında yazdığı ilk romanı Yaban Muzu'yla eşine az rastlanır anlatıcılık yeteneğini ortaya koydu. Ardından Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Kayığım Rosinha; Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz, Delifişek, Çıplak Sokak gibi romanlarıyla ünü Brezilya sınırlarını aştı. Bugün yapıtları birçok ülkede ilgiyle okunan yazar, 24 Temmuz 1984'te Sao Paulo'da öldü.

Çevirmen Hakkında Bilgi=  Aydın Emeç, 1939'da İstanbul'da doğdu. Gazeteci, yazar, yayıncı ve çevirmen olarak Türkiye'nin kültür yaşamına önemli katkılarda bulundu. 1968'de Cengiz Tuncer'le birlikte E Yayınları'nı kurdu. Daha sonra Hür Yayın'ı ve 1982-1986 arasında da Cumhuriyet gazetesi kültür servisini yönetti. Bulgakov, Ehrenburg, Calvino, Kazancakis, Kundera, Vasconcelos gibi yazarların yapıtlarını Türkçeye çevirdi. Aydın Emeç, 24 Nisan 1986'da, henüz 47 yaşındayken yaşama veda etti.


 ARKA KAPAK –

Jose Mauro de Vasconcelos, 26 Şubat 1920'de Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu kasabasında doğdu. Kızılderili ve Portekizli kırması bir ailenin çocuğuydu. On beş yaşında lise öğrenimini yarıda bıraktı. Çeşitli işlerde çalıştı. Boks antrenörlüğü, tarım işçiliği, balıkçılık yaptı. Kızılderililerin arasında yaşadı. 1942 yılında yazdığı ilk romanı Yaban Muzu ile eşine az rastlanır anlatıcılık yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Ardından, Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Delifişek, Kayığım Rosinha, Kardeşim Rüzgar Kardeşim Deniz, Çıplak Sokak gibi romanlarıyla ünü Brezilya sınırlarını aştı.
Kayığım Rosinha, yaşlı bir balıkçı ile kayığın öyküsüdür. Romanın kahramanı Ze Oroco, kayığı Rosinha'yla nehirde dolaşır. Rosinha sıradan bir kayık değildir; Ze'nin uzun uzun konuştuğu, dertleştiği can yoldaşıdır.


Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun.


1 yorum: