4 Eylül 2014 Perşembe

Faust- Goethe *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' listemin 30. sırasının ikinci kitabı da bitti.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Faust / Goethe


Listeye göre 17., 18, ve 19. yüzyılda yazılmış birer kitap okumak gerekiyordu.
17. yüzyıl için okuyup, paylaştığım:

William Shakespeare - Toplu Oyunları 1 *Yaz Okuma Şenliği 2014*

18. yüzyıl için 'Faust'u okudum.
19. yüzyıl içinse 'Ölüler Evinden Anılar'ı okuyorum. Üçüncü kitap da bitince gelsin ekstradan 50 puan:)))


Belki daha yakından mırkkklamak istersiniz:)


FAUST
Yazarı: GOETHE
Türü: (Şiirsel) Oyun
Yayın Hakları: Roman Oda Yayınları
-   2. basım: Mart, 2004
Türkçesi: Celal Öner
-   302 sayfa


Kitaptan Alıntılar;
   
        * Ah, Tanrı'm, sanat uzun, ömür kısa.

        * Kilisenin dayanıklı bir midesi vardır. Kim bilir kaç ülkeyi yiyip yutmuş, asla sindirim güçlüğü çekmemiştir. Aziz hanımlar, haram malı yalnızca kilise sindirebilir.

        * Doğa ve zeka! Hıristiyanlara bunun  sözü edilemez! Bu tür sözler hayli tehlikeli olduğu için dinsizleri bu yüzden ateşte yakmışlardır. Doğa, günah, akıl ise şeytandır. Bunlar kendi piçleri olan kuşkuyu aralarında korurlar. Böyle şeyler yakışır mı bize?

        * ... sırlar karanlığın bağrındadır.

        * ... kadının doğası, sanatın yakın akrabasıdır.

        * Yahudi'nin de beni koruduğu yok. Yıldan yıla çoğalan faizleri peşin istiyor.

        * Öğüt mü istiyorsunuz? İnsanlara öğüdün hiç etkisi olmuş mudur? Akıllı bir ses onların sağır kulaklarından donup kalır.

^-^ KEDİLER ^-^

* Benim halim kedinin fareye karşı tutumuna benzer.

        * Herkes dar bir grup içinde yavru kedilerin kuyruklarıyla oynadıkları gibi dans edip durur.

* Parçalarım seni,
Ve cinli kedilerini!

        * Fakat kedi her zaman bal yemez ki!

* ... kendimi yangın merdivenlerine yaklaşan ve duvarlara sürtünerek dolaşan bir kedi kadar ateşli buluyorum.

* İnekler kara, kediler gridir.

        * Beni, kediler gibi, kestaneleri kızıl ateşin içinden tırnaklarımla alıp çıkarmak için kullanmak istiyorsun.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/17
... hi-
ssediyorum.

        * Sf/107
Özlediğmiz...

                                                      Okuduğum tarih: 4 Eylül 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt – 22 Mart 1832, Weimar), Alman hezarfenedebiyatçı , politikacı ,ressam ve doğabilimci. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.
Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. ‘Fırtına ve Coşku’ (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında ‘Genç Werther’in Acıları’ adlı eseri ile bütün Avrupa’da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik’in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman edebiyatı’nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir.
Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet’inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe

Faust (Goethe)

1749-1832 yılları arasında yaşamış olan ünlü Alman ozanı, oyun yazarı Johann Wolfgang von Goethe'nin Faust adlı şiirsel oyunu dünya klasikleri arasında önemli bir yer tutar. Faust, Goethe'nin butün eserlerinin bir birleşimi olarak kabul edilir
Faust, Goethe'nin neredeyse tüm yaşamı boyunca yazarak tamamladığı bir yapıttır. Urfaust adıyla onsekiz yaşında başladığı oyunu, 1806de Faust I ve 1832de Faust II adıyla iki büyük bölüm halinde yazarak seksen üç yaşında ölümünden kısa bir süre önce bitirebilmiştir.
Goethe, Faust'un konusunu çok eski bir öyküden almıştır. Şeytanla bahse giren insanoğlu teması önceki yüzyıllarda da birçok öyküye ve oyuna konu olmuştur. Goethe'den önce birçok yazar tarafından defalarca işlenmiş bir konu olan Faust, daha önce de usta bir İngiliz yazarı olan Christopher Marlowe (1564-1593) tarafından Doktor Faustus adıyla işlenmiştir. Aynı konudan hareket etmelerine karşın iki oyunun olay örgüsü çok farklı biçimde gelişir ve sonuçlanır. Marlowe, Faust'u şeytanla girdiği anlaşmayı kaybeden biri olarak ele almıştır. Oysa Goethe Faust karakterini Şeytan Mefistofeles'e yenilmeyen bir insan olarak incelemiştir. Goethe, Faust'unda evrensel bir insan tragedyası ortaya koymuştur.
Goethe'nin Faust I eseri bir oyun şeklinde görülmekle beraber çok derin ve karmaşık içeriği dolayısıyla genellikle okumak için hazırlandığı ve sahnelenme istenmediği kabul edilebilir[1] Buna rağmen, Goethe'nin Faust'u içeriğinin çok zengin felsefi derinliği nedeniyle pek çok farklı yorumla yüzlerce kez yeniden incelenmiş, dünyanın birçok ülkelerinde çok farklı yorumlarla sahnelenmiştir.
Faust’un ilk bölümü ya da Faust I olarak bilinen “Faust. Eine Tragödie”, Johann Wolfgang von Goethe’nin 1808 yılında yayımladığı bir trajedisidir. Alman Edebiyatı ve Faust geleneğinin en önemli ve çok alıntılamalı eserlerinden biridir. Drama, birçok kez tarihi Doktor Faustus hikâyelerini oluşturan diğer yazarlar tarafından ele alınmakta ve bu hikâyeleri, insanlığın temsili konusunda Faust II’ de genişletmektedir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Faust_(Goethe)


ARKA KAPAK –

Sanatta hiçbir zaman kusursuz yoktur, en iyi sayılabilecek bir yapıt ancak 'oldukça iyidir'" sözleriyle sanat anlayışını belirten Goethe, sadece Almanya'nın değil, bütün Avrupa'nın en önemli dehalarından biridir. Yaşamı boyunca şiirden romana, felsefeden bilime kadar farklı alanlarda sayısı yüzlerle ifade edilen yapıta imza atmıştır.

Faust, Goethe'nin yazarlık yaşamının elli yıllık emeğini alarak, haklı bir üne kavuşmuş en önemli yapıtıdır.

Ruhsal özgürlüğe ulaşmanın maddi arzulardan sıyrılmak ve bencil olmamakla mümkün olabileceği fikrini işlediği bu yapıt, yazarın sanatının da doruk noktasıdır.

İnsanın şeytanla vardığı bir anlaşma ve bunun sonuçları üzerine kurulu bu yapıtıyla Goethe'ye yeniden hayranlık duyacak ve bu yapıtının yazarın elli yıllık emeğine değdiğini göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder