6 Eylül 2014 Cumartesi

Ortaçağ'ı Özledim (Bizim Ortaçağ'ımız) 3- Fikret Oğuztürk *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği'nin -3 kitaplık seri- kategorisini tamamlamış bulunmaktayım:)

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Ortaçağ'ı Özledim (Bizim Ortaçağ'ımız) 3 / Fikret Oğuztürk



Serinin diğer kitapları:

Ortaçağ'ı Özledim (Onların Ortaçağ'ı) 1 - Fikret Oğuztürk



ORTAÇAĞ'I ÖZLEDİM -3-
BİZİM ORTAÇAĞ'IMIZ
Yazarı: Fikret OĞUZTÜRK
Türü: Tarih-Araştırma
Basım Yeri: Gaziyurt Matbaası
-   Nisan / 2002
-   318 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

        * Kilise her zaman bilimin önünde geçilmesi imkansız bir set teşkil ediyordu. ... Reform ve Rönesans'la Kilise'nin sırtını yere getirerek papazların hayatlarındaki yaptırımcı gücünü ellerinden aldılar ve böylece bilimin önündeki seti yıktılar.
         İslam aleminde Hristiyanlığın aksine din bilim ve teknolojiyi teşvik eden bir unsurdu. ... Batıdakinin tam aksine din unsuru hayatımızdan çıkarılınca onunla gelen bilim de hayatımızdan çıkmış oldu. Osmanlılar'ın kesintisiz savaş anlayışının bilimi geri planlara itmesi ve bu yetmiyormuş gibi bilhassa Kanuni döneminde Kanuni'nin kanunları ve bizzat kendi uygulamalarıyla islamın hayatımıza hükmeden vasfının yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlaması o gün bu gündür bizi bilimden uzaklaştırmaktadır. Biz her ne kadar bunun şuurunda olmasak da Batılılar bunun şuurundadır. Bunun içindir ki Kanuni'ye Fransızlar Manyifik (Muhteşem) Süleyman övgüsünü yapmışlardır. Sanıldığı gibi Fransızlara tanıdığı ayrıcalıklardan dolayı değildir. Bunun içindir ki, buna Türk büyüğü varken Amerika'dan başlatılıp dünya turnesine çıkarılan 'Muhteşem Süleyman Sergisi' düzenlemektedirler.

        * Ateşler içinde kıvranan hastalara, günah çıkarmadan önce hekimin yardımı yasaktı. 895'te Nantes Sinodu (din adamları meclisi) bu kararı vermişti. ... Günah çıkarmadan bir hastaya bakmak, hekimlere yasaktı, bunu yapanlar Hristiyanlıktan atılacaklardı.

        * 19. yüzyılda bir Papa çıkıp, insanın kaçıp kurtulmaya kalkışmamak olduğu bir Tanrı cezası olarak gördüğü çiçek hastalığına karşı aşılanmayı yasaklamıştır. / Yaşayanlara Çağrı (Prof. Dr. Roger Garaudy)

        * Tıp tarihinde ameliyatlarda ilk anestezi Müslüman tabiblerce kullanılmıştır.

        * Bugünkü kimya biliminin başlangıcı olan 'Simya bilimi' insanlığın çok eskiden beri uğraştığı bir bilim dalıdır... Konusu genel olarak ruh ile gök cisimleri, fiziki varlıklar, özellikle madenler arasında bağ kurmak, madenlerin değişimini ve özelliklerini incelemek, onlardan ruh ve bedene faydalar elde etmek idi. İlkçağların bu kimya anlayışı daha çok ruhi simya ve Avrupalıların bugün Alchimie (alşimi) dedikleri bilim dalıydı... / İslam'da Bilim ve Teknoloji Tarihi (Doç. Dr. Mehmet Bayraktar)

        * Kul hakkını en çok sevdiğiniz yemekten daha zevkle yediğinizi bile bile hakkımı sizlere helal etmiyorum.

        * Araştırmacı tarihçi Yılmaz Öztuna, Gütenberg için, 'Matbaayı icad etmekle ilgisi olmayan bir usta esnaf' tabirini kullanıyor, matbaanın icadının ona dayandırılmasının tamamen propagandaya dayalı bir aldatmacadan ibaret olduğunu söylüyor.
         ... Günümüze kadar ulaşan tarihi belgeler de matbaanın Gütenberg'den önce keşfedildiğini ortaya koymuştur. Matbaaya ilk defa 9. yüzyılda Türkistan'da rastlandı. 1902'de arkeolojik kazılarda çıkarılan Uygurca metin ve kitaplar bunun delillerindendir. Çinliler, Koreliler, hatta İranlıların da matbaa kurdukları bilinmektedir. Türk, Çin ve Korelilerden klişe tekniği de 14. yüzyılda Hollanda'ya geçmiş, Gütenberg de oradan almıştır.

                                                                   Okuduğum tarih: 6 Eylül 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  01/01/1956'da Kilis'in Polateli ilçesinde doğdu. İlkokulu İslahiye'nin Cevdetpaşa, Dervişpaşa ve Kırıkhan'ın Atatürk ilkokullarında, orta öğrenimini Kilis Ortaokulu ve Kilis Lisesi'nde okudu. İ.Ü.  Kimya Fakültesi'nden mezun olan yazar evli ve iki çocuk sahibi olup halen bir resmi kurumda kimya mühendisi olarak çalışmaktadır.


Keyifli okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder