9 Eylül 2014 Salı

Ölüler Evinden Anılar- Dostoyevski *Yaz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Yaz Okuma Şenliği' listesinin 30. sırasındaki tüm kategorileri bu kitapla tamamlamış bulunmaktayım. 

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Ölüler Evinden Anılar / Dostoyevski


17. yüzyılda yazılmış kitap kategorisinde okuduğum:

William Shakespeare - Toplu Oyunları 1


18. yüzyılda yazılmış kitap kategorisinde okuduğum:

Vee 19. yüzyılda yazılmış kitap kategorisinde de:


ÖLÜLER EVİNDEN ANILAR
Yazarı: Fyodor Mihayloviç DOSTOYEVSKİ
Türü: (Anı) Roman
Yayın Hakları: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi
www.iskültür.com
-   1. Basım Temmuz 2008, İstanbul - 3. Basım Temmuz 2012, İstanbul
Rusça Aslından Çeviren: Nihal Yalaza Taluy
-   369 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

* ... on yıllık sürgün hayatımda bir kerecik olsun yalnız kalamamanın ne korkunç, ne azaplı bir şey olduğunu...

        * ... közlerin yanması küllerin altında olur...

        * Para güvercin misali, bir konar başına, bir uçar gider!

        * ... hayattan bütün ekmekten kesilmiş bir dilim gibi ayrıldığını hissedersin.

        * ... Rus halkı köpek beslemekten pek hoşlanmaz.

        * ... kadın kunduraları diken, deri tabaklama işiyle uğraşan mahpus Neustroyev, Kultyapka'ya özel bir ilgi göstermeye başladı, yere sırt üstü yatırıp okşadı. Hiçbir şeyden şüphelenmeyen Kultyapka keyifli keyifli havlıyordu. Fakat hemen ertesi sabah ortadan kayboluverdi. Onu araya araya bir hal oldum, Kultyapka sırra kadem basmıştı. Ancak iki hafta sonra işin içyüzü anlaşıldı: Kültyapka'nın kürkü Neustroyev'in pek hoşuna gitmiş meğer. Hayvanı öldürüp yüzdükten sonra derisini bir mahkeme üyesinin karısına hazırladığı kadifeden kışlık çizmeye astar yapmıştı.

Spock 



^-^ KEDİLER ^-^

        * Zengindir Yeroşka, bir iti var, bir de kedisi.

        * Kediye zil takacak fare mi var?

- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/49
         ... sempati duyular...

                                                            Okuduğum tarih: 8 Eylül 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (Rusça: Фёдор Миха́йлович Достое́вский, Ses bağlantısına git Dinle (yardım·bilgi)) (d: 11 Kasım 1821, Jülyen: 30 Ekim,Moskova - ö: 9 Şubat 1881, Jülyen: 28 Ocak, Sankt Petersburg), Rus roman yazarı.
Çocukluğu sarhoş bir baba ve hasta bir anne arasında geçiren Dostoyevski, annesinin ölümünden sonra Petersburg'taki Mühendis Okulu'na girdi. Babasının ölüm haberini burada aldı. Okulu başarıyla bitirdikten sonra İstihkâm Müdürlüğü'ne girdi. Bir yıl sonra istifa ederek buradan ayrıldı.[1] Ordudan ayrıldıktan sonra edebiyata yönelen Dostoyevski'nin ilk kitabı İnsancıklar1846 yılında yayımlandı. Bu eserinin ardından yazdığı kitaplarla beklediği başarıya ulaşamayan Dostoyevski'nin umudu kırıldı ve politikayla ilgilenmeye başladı.
1849 yılında devlet aleyhindeki bir komploya karıştığı iddiası ile tutuklandı. On ay hapisanede kalan Dostoyevski, kurşuna dizilmek üzereyken diğer sekiz tutuklu arkadaşı ile affedildi. Cezası dört yıl kürek, dört yıl da adî hapse dönüştürüldü. Cezasını çekmesi içinSibirya'da bulunan Omsk Cezaevi'ne gönderildi. Burada geçirdiği dört yılın ardından er rütbesi ile hizmete verildi. Subaylığa kadar yükseldi. 1857 yılında Maria Dmitrievna Isayeva ile evlendi. Beş yıl boyunca görev yapan Dostoyevski, 1859 yılında özgür bırakıldı ve Petersburg'a yerleşti. Petersburg'a döndükten sonra Ezilenler (1861) ve Ölüler Evinden Anılar (1862) adlı eserleri yazdı. Kardeşiyle birlikte iki dergi çıkardı.1862'de arzuladığı Avrupa seyahatini gerçekleştirdi. Sara nöbetleri ve kumar bağımlılığı yüzünden maddi açıdan darlığa düştü. Bu dönemde Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868), Ebedi Koca (1870) ve Ecinniler (1872) gibi eserleri yazdı. Eşinin ölümünden sonra sekreteriyle evlendi. Yeniden borçlandı ve kumaranelerde gezmeye başladı. Kızının ölümünün ardından büyük bir sarsıntı geçirdi. Delikanlı (1875), Bir Yazarın Günlüğü (1876) ve Karamazov Kardeşler (1879) adlı eserlerinde yazarlık hayatı boyunca konu edindiği temaları yeniden ele aldı. Karamazov Kardeşler adlı yapıtını üç yılda bitiren Dostoyevski, bir ciğer kanamasıyla yatağa düştü ve 28 Ocak 1881 tarihinde öldü. Dostoyevski için 31 Ocak 1881 tarihinde yapılan cenaze töreninde yaklaşık otuz bin kişi tabutunun arkasından yürüdü. Dünya edebiyatını en çok etkileyen ve en çok okunan yazarlardan biri olan Dostoyevski'nin eserleri birçok 20. yüzyıl düşünürünün fikirlerini derinden etkiledi.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Fyodor_Dostoyevski

ARKA KAPAK –

            Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Btelinski bu eser üzerine Dostoyevsk'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da I. Nikola'ınn baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Cezasını tamamlayıp Sibirya'dan döndükten sonra Petersburg'da Vremya dergisini çıkarmaya başladıç 1861-1862 yıllarında bu dergide yayımlanan Ölüler Evinden Anıkar Dostoyevski'nin Sibirya'da geçirdiği sürgün yıllarının izlenimlerini bütün canlılığıyla yansıtır.
         Nihal Yalaza Taluy (1900-1963): Cumhuriyet'in ilk kuşağının önde gelen Rusça çevirmenlerindendir. Dostoyevski ve Tolstoy'un yanı sıra Puşkin, Gogol ve Turgenyev çevirileri de beğeniyle okunan Taluy'un çeviri külliyatı otuz kitabı aşmaktadır.


Keyifli okumalarınız olsun...

1 yorum: