18 Ağustos 2013 Pazar

Med-Cezir Yazıları - Elif Şafak

Elif Şafak'ın daha önce paylaştığım kitapları:
Mahrem
Pinhan
Aşk
Kağıt Helva (Alıntılar Kitabı)


MED – CEZİR YAZILARI
Yazarı: Elif ŞAFAK
Yayın Hakları: Metis Yayınları
-        Özel Basım: Şubat 2006
-        Baskı Adedi: 100.000
-        207 sayfa
Yazar Hakkında Bilgi= http://www.elifsafak.com.tr/

Kitaptan Alıntılar;

        * Yazılarında ‘sarkaç’ kelimesini çok tercih etmiş. Başka birkaç kelime daha vardı çokça kullandığı. Aynı kelimelerin tekrar tekrar kullanılmasından ben pek hoşlanmıyorum.
         - Varoluşun sarkacı, altında uzanan boşluğun iştahından korkarak gidip gelirken durmamacasına, günlükler de benimle dolaşırdı şehir şehir. (Yaza Yaza Silmek Üzere)
         - On bir yaşına geldiğimde, bu sefer çok daha büyük bir salınımla bir kez daha savruldu sarkaç. (Yaza Yaza Silmek Üzere)
         - İtikat ile itikatsizlik arasında gidip gelir yüreklerin sarkacı. (Mütereddit Ruhlar)
         - ‘Hızlandırılmış Batılılaşma’ ile ‘bir türlü Batılılaşamama’ arasında sarkaç gibi gidip gelen toplumsal sergüzeştimizi, isimler ve isimlendirmeler tarihi olarak da okuyabiliriz. (Dipsiz Boşluk)
         - Kitabın piyasaya çıkmasıyla beraber övgüden de sövgüden de bol bol nasibini alacaktı ifrat ve tefrit sarkacında. (Bir Yazarın İntiharı)
         - Ya ifrat ya tefrit olduğu için sarkacımız, hızla savrulduk öte yana. (Cinlerin Meşveret Yeri)
         - …‘hızlandırılmış Batılılaşma’ ile ‘bir türlü Batılılaşamama’ arasında sarkaç gibi gidip gelen toplumsal sergüzeştimizi, …(Kılıftan İsimlerimiz)
         - Terk etmek ve dönmek arasında sallanan bir sarkaç. (Berlin ve İstanbul)
         - Ancak İstanbul anlayabilir bunu. Ancak kopuşların şehrinde mümkün sarkacın salınımı. (Berlin ve İstanbul)

* İstanbul’a ya bir şeylerden kaçılarak varılır, ya da gün gelir ondan kaçılır.

* Gene bir Örovizyon Şarkı Yarışmasını sonlarda noktaladığımızda ben de İspanya’da, Madrid’de çocuktum daha. Takip eden bir hafta boyunca okuldaki tek Türk öğrenci olarak… ‘Opera’ lakabıyla çağrıldığım için…
O malum ve meşum gece, İspanya’da sıfır puan ile noktalamıştı yarışmayı. Ve İspanya televizyonun İspanyol spikeri şöyle ifade etmişti yaşadığı utancı: ‘Yanarım yanarım da sıfır puana değil, Türkiye ile aynı seviyeye indiğimize yanarım.’

* Pencereleri külrengi boya ile boyanmış ilkokul sıralarında otururduk. Dünyanın kaç yerinde bulunur ilkokulların sınıf pencerelerini kaba saba renklerle badana boya etmeye kalkan zihniyet?

* Tanrı 99 sıfatıyla birlikte, ‘taklit edilemez’dir. Bu yüzden ‘ben’ ve ‘sen’ ayrımını toptan kaldırarak, ‘biz’ diye hitap eder kutsal kitaplarında.

^-^ KEDİLER ^-^

* Evham Hanım’ın bir kedisi vardır. Gelir sürtünür ayaklarınıza. İsmi ACABA.

* … konuştukça car car, külrengi tombul kedi ACABA ayaklarına sürtünür mırıldanarak.

* ‘Ev kedilerini gözetlerken’ yazısı.

- Basım Hataları -

* Sf/ 192’den sonra hatalı boş sayfalar…
Sf/ 193’de olması gereken ‘Kitabın endişesi’ yazısı yok!
Sonrasında iki sayfa var, iki sayfa boş devam etmiş!
Sf/ 203 ‘Gececil Edebiyat’ iki sayfa yok!

                                                  Okuduğum tarih: 11 Ağustos 2013

ARKA KAPAK –

Siyasetbilimci ve yazar Elif Şafak, Türkiye’deki kültürel bölünmüşlüğe vurgu yapan ve çatışma yerine konuşma ve diyaloğu savunan makaleleriyle ve çeşitli ödüller alan Pinhan, Mahrem ve Bit Palas gibi romanlarıyla tanındı.
Yılın bir kısmında ABD’de, bir kısmında İstanbul’da yaşayan Elif Şafak, Avrupa ve ABD’de çeşitli gazete ve dergilerde yazmakta, Michigan Üniversitesi’nin ardından Arizona Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Araf’tan sonra, bu yıl yeni yayımladığımız Baba ve Piç de dünyanın önde gelen yayınevlerinden Penguin tarafından basılıyor. Radikal Gazetesi için hazırlanmış özel bir basım olan Med – Cezir Yazıları, Elif Şafak’ın kadınlık durumu, kimlik, kültürel bölünmüşlük, dil ve edebiyat konulu yazılarından bir araya getirilmiş bir seçkidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder