14 Kasım 2014 Cuma

Saf ve Düşünceli Romancı - Orhan Pamuk *Güz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Güz Okuma Şenliği' kapsamında okuduğum bir kitap daha bitti.
Listenin 5. sırasındaki Nobel ödüllü bir yazar kategorisinde Orhan Pamuk'un bir kitabını okumayı tercih ettim.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Saf ve Düşünceli Romancı / Orhan Pamuk


Okuyup da hala bloguma ekleyemediğim kitaplar arasında Orhan Pamuk'un da birkaç kitabı var. Eklediklerime göz atmak isterseniz:

İstanbul - Hatıralar ve Şehir - Orhan Pamuk



SAF ve DÜŞÜNCELİ ROMANCI
Yazarı: Orhan PAMUK
Türü: İnceleme
Yayın Hakları: İletişim Yayınları
www.iletisim.com.tr
-   1. baskı: İstanbul, 2011 (20.000 adet)
-   153 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

* Romanlar ikinci hayatlardır.
  
        * ... romancılık kelimelerden önce, dünyayı resim olarak hayal etme işidir. Daha sonra, hayal ettiğimiz bu resmi kelimelerle ifade ederiz ki, okur da hayal etsin.

        * Müzelerin arkasında; 17. yüzyıldan başlayarak uzak diyarlardan, tuhaf kaynaklardan gelen deniz kabuklarını, mineral örneklerini, bitkileri, fildişlerini ve resimleri sergileyerek kendi güçlerini göstermek isteyen zenginlerin, güçlülerin 'Tuhaflıklar Odaları' ve Harikalar Odaları olduğunu hatırlayalım.
  
        * ... geri döndüğümüz yer asla başladığımız yer değildir.

        * Sanattan söz etmeden önce, insan bir sanat eseri yaratmaya çalışmalıdır. / Nietzche

                                                                      Okuduğum tarih: Kasım 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  Ferit Orhan Pamuk (d. 7 Haziran 1952, İstanbul), Türk[1] yazar. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra 2006 yılında Nobel Ödülünü kazanarak bu ödülü alan en genç iki kişiden biri olmuştur. Kitapları altmış dile çevrildi, yüzü aşkın ülkede yayımlandı ve 11 milyon baskı yaptı. 2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri seçilen Pamuk, Nobel ödülünü alan ilk ve tek Türk'tür .
Bir süre Taraf gazetesinde yazarlık da yapmıştır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk


ARKA KAPAK –

Pamuk, yazı yazmanın ve romancılığın otuz beş yıllık meslek sırlarını, Harvard Üniversitesi'nde verdiği Norton derslerinde açıklıyor. Daha önce T. S. Eliot, Borges, Calvino ve Umberto Eco gibi yazarların da verdiği bu derslerde, Pamuk edebiyat ve sanat anlayışını bir bütün olarak sunuyor.

Bir romanı okurken kafamızda ne gibi işlemler yaparız? Roman kahramanlarıyla gerçek insanlar arasındaki ilişki nedir? Roman sanatı ile şiirin, resmin ve siyasetin ilişkisi nedir? Yazarın kendi sesi, imzası, özel dünyası nasıl oluşur? Romancı nerede kendisini, nerede başkalarını anlatır? Romanı gerçek yapan "gizli merkez" nedir ve nasıl kurulur? Pamuk bütün hayatı boyunca meşgul olduğu bu soruları Türk ve dünya edebiyatından örneklerle cevaplıyor.
Pamuk, bu kitapta roman okurken ve yazarken karşılaştığı harikaları, kendi kişisel deneyimleri ve hatıralarından aldığı güçle, herkesin anlayacağı bir konuşma dili ve rahatlığıyla hikâye ediyor.


Keyifli okumalarınız olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder