16 Kasım 2014 Pazar

Bu Kitabı Çalın - Murat Gülsoy *Güz Okuma Şenliği 2014*

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Güz Okuma Şenliği' listemden bir kitabı daha bitirdim.
Listenin 7. sırasındaki 'Türk bir yazardan bir öykü kitabı' kategorisinde 'Bu Kitabı Çalın'ı okudum. 
2001 Sait Faik Hikaye Armağanı kazanmış.
Ben hikayeleri çok beğendim. Bir yazar daha kazanmış olmanın mutluluğu içindeyim.

Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Bu Kitabı Çalın / Murat Gülsoy



BU KİTABI ÇALIN

-2001 Sait Faik Hikaye Armağanı-
Yazarı: Murat GÜLSOY
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. basım: 2000, 7. basım: Aralık 2013, İstanbul (1000 adet)
-   196 sayfa


Kitaptan Alıntılar;

* Abbie Hoffman 'Steal This Book' - 1971'de Hoffman, para harcamadan nasıl yaşanabileceğini önerdiği "Steal This Book" (Bu Kitabı Çal) kitabını bastı. Birçok okur Hoffman'ın önerisini takip edip kitabı çaldı. Bu yüzden birçok kitap dükkânı kitabı bulundurmayı reddetti.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Abbie_Hoffman

* Bellek denen şey esrarlarla dolu bir garip lunapark gibi. Bazı olaylar bize olduklarından daha büyük ya da daha küçük ya da daha renkli görünüyorlar. Hatta bazen hiç olmamış olayları, hatta insanları anımsadığımızı sanıyoruz. Belki de uydurduğumu yada kurguladığımı sandığım öykülerin birçoğu gerçekten yaşayıp da unutmuş olduğum şeyler. Ya da tam tersi... Belki de her şey bir anımsama anından başka bir şey değil.

* Neyi beklediğimi, kimi beklediğimi, kim olduğumu, hangi durumların yolumu gözlediğini bilmeksizin bekliyordum. Ta ki bu satırların yazarı beni yazmaya başlayana dek. İşte o an, ilk sözcük, hatta ilk harf yazıldığı an, ilahi bir çekiş hissettim diyebilirim.

* Burada, ölü doğmuş ya da yaşamasına izin verilmemiş öyküler, öykü kişileri, kurgular, olay parçaları gömülüydü. Bazıları inanılmaz derecede kısaydı. Kimileri birkaç cümleden ibaretti. Yazarımın bu mezarlığa sık sık uğramadığını hemen anladım. Belli ki, burada, hayal aleminin sonsuz karanlığında ebedi uykularından kaldırılıp onlara bir kez daha can verildiği çok seyrek oluyordu.

* Bir öykü kahramanı olmak, bir öykü olarak yaşamak, hayal edilebilecek en güzel şey. Başkalarının aklının içinde, her okunuşta tekrar tekrar hayat bularak sonsuza dek var olmak...

* Benim gibi sayfalar üzerinden yaşayan bir kahraman için uzak ne kadar uzak olabilir acaba? Başkalarının kütüphanelerinde, gelecek zamanlarda var olabilmek belki..

* Yarım yamalak, kırık dökük, düşük cümlelerde yaşamak istemezdim. İsterdim ki, beni yazan kişi yazı işçiliğinde büyük bir usta olsun.

* ... bir kaza geçirip yaşamı noktalansa, ben burada yarıda bırakılmış bir cümlenin içinde sonsuza kadar kalacağım...
  
* Tam bir alacakaranlık öyküsü. Sadece rüyada yaşanabilen bir birliktelik. Bitkisel hayatta sonlanan bir aşk hikayesi. Öyle çekilmeliydi ki bu filme, seyirci, kahramanları serumlara bağlanmış durumda görene kadar onların uyku hastalıklarını canı gönülden desteklemeliydi. Bu hikayenin alternatifi olarak doğan bir başka hikaye d ötenazi ile ilgili olabilirdi. Bitkisel hayatta yaşayan, ümitsiz bir hastanın zihninin içinde var olan muhteşem rüya alemine tanıklık eden seyircinin daha sonra ötenazi isteyen hasta yakınlarına duyacağı öfkeyi körükleyecek bir hikaye.

^-^ KEDİLER ^-^

        * ... içeriye kedi adımlarıyla girdi...

* Önce tek sözcük canlandırmaları: Şapka, kedi, mektup...

* ... ortalıkta gezinen birkaç mutsuz kedi...

* ... bir kedi gibi karnının üstüne yerleşmişti...

                                                              Okuduğum tarih: Kasım 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  Murat Gülsoy, Mühendislik ve Psikoloji eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor. 1992-2002 yılları arasında arkadaşlarıyla Hayalet Gemi dergisini çıkardı. 2001 yılı Sait Faik Hikâye Armağanı, “Bu Kitabı Çalın” adlı kitabına, 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü, “Bu Filmin Kötü Adamı Benim” adlı romanına verildi. Öykü ve romanları çeşitli dillere (İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Japonca, Makedonca, Rumence, Bulgarca, Arnavutça, Arapça) çevrilmektedir.
http://muratgulsoy.wordpress.com/about/



ARKA KAPAK –

Modern edebiyatımızın etkili kalemlerinden Murat Gülsoy, türler arasında gezinirken yazıdan bir aynaya bakmaya davet eder bizi. Sayfaları heyecanla çevirirken kah zamane bireyinin hal-i pür melaliyle yüzleşmeye çağrılırız kah yazıdan bir dünyanın sırlarına ortak oluruz.

Kapağında Bu Kitabı Çalın yazan bir kitap gerçekten çalınırsa... Kayıp Eşyalar Bürosu'nda bulunan bir çantanın içinden Oğuz Atay'ın öyküleri çıkarsa... Yasak bir aşka balıklama dalan adam hayatını baştan kurmak için bir Hindistan Yolculuğu'na hazırlanırsa... Beyaz yakalı genç bir kadın Hızlı Düşünme Sanatı semineri veren guruyla hızlı bir aşk yaşarsa... Kimsenin kimseden haberdar olmadığı dev bir apartmanda içinde kimin yaşadığının sosyal bir sorun haline geldiği 54 Numara'nın Esrarı'nı çözmek için bilimsel yöntemler kullanılırsa... Temizlik takıntısı olan bir adam evinde porno film çekilmiş olduğunu fark ederse, yani Kötü Yola Düşen Ev olursa... Bir kurmaca karakter kendinin bilincine varıp da Yazarın Belleği'nde dolaşmaya başlarsa... Hasta Bir Konak'ın kiracısı kendini Edip Cansever'in mısralarının içinde bulursa... Birkaç Dolar İçin rüya deneylerine katılanlar uykularını yitirirse... Fantastik hikayeler yazarak geçirdiği onca yıldan sonra artık uzun soluklu, gerçekçi bir şeyler yazmak isteyen bir yazar yazdığı hikayenin tutsağı olmuş bir adamın öyküsünü düşlerse... Kendi halinde bir adam kapıyı açtığında Sakla Beni diyerek içeri giren eski bir arkadaşının yaşamının gözeneklerine sızmasına engel olamazsa... Tüm bu yazıları emekli bir istihbaratçı yapısökümüne uğratıp Yasadışı Öyküler olarak niteleyerek yazarına hesap sorarsa...  Bu Kitabı Çalın, Murat Gülsoy'un akıcı üslubu ve şaşırtıcı kurgularıyla örülü sürprizli bir kitap.


Keyifli okumalarınız olsun ^-^

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder