31 Ağustos 2013 Cumartesi

Düşüş - Albert Camus

Benim gibi okumakta bu kadar geç kalan kaldıysa şayet mutlaka okusun derim...


DÜŞÜŞ
Yazarı: Albert CAMUS
Kitabın Orijinal Adı: La chute, 1959
1957 Nobel Edebiyat Ödülü
Fransızca aslından çeviren: Hüseyin Demirhan
Yayın Hakları: Can Yayınları
-         1. basım: 1997
-         18. basım: Ocak 2013 (3000 adet)
-        102 sayfa



Kitaptan Alıntılar;

* Mutluluğunuz ve başarılarınız, ancak bunları cömertçe paylaşmaya razı olduğunuz takdirde affedilir.

            * …, bizim o ihtiyar Avrupamız artık iyi yolda felsefe yapıyor. İnsanların bön kafalı olduğu zamanlardaki gibi, ‘Ben böyle düşünüyorum. Sizin itirazlarınız nelerdir?’ demiyoruz artık. Aklımız başımıza geldi. Diyalog yerine bildiriyi koyduk. ‘Doğru olan budur!’ diyoruz. ‘Bu doğruyu tartışabilirsiniz dilerseniz, bu siz, ilgilendirmez. Ama birkaç yıl içinde polis gelip haklı olduğumuzu size gösterecektir.’

         * … alçakgönüllülüğün parlamama, küçülmenin yenmeme ve erdemin ezmeme yardım ettiğini anladım.

         * … bir Rus mülk sahibi…: Bu adam, köylülerden kendisini hem selamlayanları, hem de selamlamayanları kırbaçlatıyor, böylece her iki halde de aynı ölçüde terbiyesizce saydığı bir küstahlığı cezalandırıyormuş.

         * Sahi, ortaçağda boğuntu hücresi adı verilen o zindan hücresini bilmezsiniz. Genellikle insan ömür boyu unutuluyordu orada. Bir insanın ayakta duramayacağı kadar alçak, yatamayacağı kadar da dardı. Engelli bir durum almak, köşegen biçimde yaşamak gerekiyordu; uyku bir düşüş, uyanıklık bir çömelmeydi.

- Yazım-Basım Hatası -

* Sf/85
Biz köpek labirentte yolunu kaybetmişti.

                                       Okuduğum tarih: 25 Ağustos 2013


Yazar Hakkında Bilgi= Albert Camus, 1913 yılında Cezayir’de dünyaya geldi. Cezayir Üniversitesi’nde sürdürdüğü felsefe öğrenimini sağlık nedenleriyle yarıda bıraktı. 1938’de Paris’e gitti, ilk yapıtları Tersi ve Yüzü ve Düğün bu dönemde yayımlandı. Edebiyat dünyasına asıl girişini, 1942’de yayımlanan Yabancı adlı romanı ve Sisifos Söyleni başlıklı felsefi denemesi belirledi. Birbirini tamamlayan bu iki yapıtta, varoluşçu izler taşıyan ‘saçma’ felsefesini geliştirdi. Başkaldıran İnsan, Yaz, Sürgün ve Krallık isimli eserleriyle hem edebiyat hem de düşünce alanlarında yetkinliğini kanıtladı. Mutlu Ölüm ve İlk Adam adlı romanları ölümünden sonra yayımlandı. 1957’de Nobel Edebiyat Ödülün’ne değer görülen ve bugün XX. yüzyıl edebiyat ve düşünce dünyasının en önemli adlarından biri kabul edilen Albert Camus, 1960 yılında bir araba kazasında yaşamını yitirdi.
Çeviren Hakkında Bilgi= Hüseyin Demirhan, çevirmen, felsefeci ve yazar olarak kültür yaşamımıza önemli katkılarda bulundu. Batı dillerinden pek çok eseri dilimize kazandırdı. Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü ve Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü’ne değer görüldü. Belli başlı çevirileri arasında Platon’un Devlet’i, Hegel’in Bütün Yapıtları-Seçmeler I, Karl Marx’ın Demokritos ile Epikuros’un Doğa Felsefeleri, Bazil Nikitin’in Kürtler: Sosyolojik ve Tarihi İnceleme adlı yapıtları sayılabilir. Demirhan, 1 Nisan 2005’te öldü.

3 yorum:

  1. bu arada kitp yorumu harika ve sizin yüzüğünüz benim yüzümle aynı :) daha doğrusu önceki ile birebir aynı şimdikine de benziyor ama aynı o yüzüğü çok beğenerek almıştım

    YanıtlaSil
  2. zaten nişan yüzüğümde öyle de kaldı :D evlilik yüzüğü alamadım öle nasılsa ona verilen para çöp gibi birşey çok iyisini almaya gerek yok.düşüşü okumadım okumak istediklerim arasında

    YanıtlaSil
  3. Ne hoş bir tesadüf:) Ben hem söz hem alyansı aynı anda takıyorum, fotoğrafta da o şekilde. Arkada daha ince söz yüzüğü, önde alyans var:)
    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil