3 Mart 2016 Perşembe

Hiçliğe Övgü - Kriton Dinçmen * Kısa Kitap Festivali ♥ Kış Okuma Şenliği 2015-2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 18. sırası: 150 sayfadan kısa dört kitap.



'Kısa Kitap Festivali' okuma listeme şuradan ulaşabilirsiniz.
Her pazartesi 150 sayfadan kısa bir kitap seçip okuyoruz.




Kategori dahilinde okuduğum diğer kitaplar:

Kütüphane - Enis Batur

Şişhane'ye Yağmur Yağıyordu - Haldun Taner

Ayışığında 'Çalışkur' - Haldun Taner



Yıllar önce Migros'ta minik bir sepetin içinde indirimli kitapları incelerken karşılaşmıştım Kriton Dinçmen'le. O sepetin içinde ilgimi çeken tek kitap Kriton Dinçmen'in 'Heybeliada'da Tanrı ve Adam' kitabı idi. Okuduktan sonra iyi ki ama iyi ki almışım dedim. Çok farklı bir etkisi olmuştur üzerimde. Aslında bir ara tekrar okumak istiyorum hem  blogumda da paylaşırım o vakit.



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:
Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Hiçliğe Övgü / Kriton Dinçmen


HİÇLİĞE ÖVGÜ
Yazarı: Kriton DİNÇMEN
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Telos Yayıncılık
-   1. Basım: Ocak 1998                  2. Basım: Mart 1998
Kapak Tasarımı: Telos Grafik
-   94 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Böylece o gün, sınıf farklarının yanında, (yalan) ile (terbiye), ve (nezaket)in çoğunlukla aynı anlama geldiğini öğrenmiş oldu.

        * hangi deli tedavi oldu da, sen tedavi edeceksin!

        * Bugün burada ve bugün buradaki şartlar altında doğru olarak kabul edilen bir kararın, yarın ve yarınki şartlar altında başka türlü değerlendirilmesi mümkündür.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * ... sokak kedileri ile köpeklerini...

        * ... çiseleyen yağmurdan korunmak için yandaki çatı pervazının altına sığınmış bir kedinin kamburuna...

        * Yandaki çatı pervazının altına sığınmış kedi ise, kamburunu büsbütün çıkarmış, öylesine kımıldamadan duruyordu.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 21
         ... başladı mı , kesti...

        * Sf/ 31
         ... yoktur
         (nokta yok!)

        * Sf/ 47
         ... Hayırısz Adalar...

        * Sf/ 56
         ... oğleden sonraları...

        * Sf/ 59
         ... taranmış,gözlük...

         ... kendiklerini yukarı sınıf olarak...

        * Sf/ 60
         ... göstersin!..içtenlikle af dile!...yoksa...

        * Sf/ 62
         ... gıbta edecek...

        * Sf/ 63
         Übeyit bey'in...

        * Sf/ 67
         ... Nietzche...

        * Sf/ 90
         ... kadının gözleri payinoya çevrildi.

        * Sf/ 91
         ... ikide bir ortaay çıkıyor...

        * Sf/ 92
         ... yakalta daima su bulunduruluyor...
                                                                 
                                               ŞUBAT 2016


Kitabı', 'Adli Psikiyatri', 'Psikiyatri/Psikosomatik Tıp' isimli kitapları ve 'Existentialist Psikiyatri Üzerine Dört Makale' ile 'Psykhiatria ve Mythos' isimli tıbbî monografileri yayımlanmıştır.
Dr. Dinçmen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Anabilim Dalı'nca yayımlanmış 'Son Yüz Elli Yıldaki Tıbbi Gelişmeler' adlı eserin Psikiyatri bölümünün Türkiye kısmında adı geçen 5-6 hekimden biri olduğu gibi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nın son yayımlamış bulunduğu 6 ciltlik 'Adli Tıp' kitabının Adli Psikiyatri bölümünde de Türkiye'de Adli Psikiyatrinin kurucusu olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca, edebiyat ile de ilgilenen Dr. Kriton Dinçmen'in 'Benimle Son Defa Dans Eder misiniz?', 'Symphonia Kakophonica', 'Hüzünlü İntermezzo', 'Hiçliğe Övgü' isimli öykü kitapları; 'Hiçlikte Randevu' isimli bir romanı; 'Heybeliada'da Tanrı ve Adam' ve 'Utopia'ya Topos Ararken' adlı felsefe yazıları; 'İnsan Dizeleri' ve 'Utopya'ya Çağrı' isimli şiir kitapları bulunmaktadır.
Yunanca, İngilizce ve Fransızca'dan çevirdiği 'Ölüler Bekler', 'Ahilya'nın Nişanlısı', 'Ankaralı Dört Hanım', 'Benzersiz Mevlana', 'Hayat Mezarda', 'Melina'nın yaşam öyküsü' isimli altı roman, 'Sappho'nun Şiirleri' ile Elitis'in 'Övgüler Olsun Sana' isimli şiir kitapları; 'Lokantamızda Prens ve Prensesler Daima Taze ve Bol Masal Sosu ile Sunulur' isimli öykü kitabı ve Halil Cibran'ın 'Deli' isimli felsefi denemeleri yayımlanmıştır.

Ayrıca 'Şehir Düştü', 'Romanos Diogenis', 'Haçlı Seferleri' adlı üç tarihî eser ile Trabzon Bizans İmparatorluğu'nun fethiyle ilgili Fransızca bir romandan alınan bilgilerin eklenmesiyle oluşturulmuş ve İslam-Türk dünyası ile Hıristiyan-Bizans dünyası arasındaki siyasi, sosyal ve askeri ilişkileri irdeleyen çevirileri bir 'Dörtleme' halinde okura sunulmuştur.
Dr. Kriton Dinçmen, Feridun Andaç tarafından hazırlanıp 2000 yılında Can Yayınlarınca yayımlanan 'Edebiyatımızın Yol Haritası' ve 2001 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından hazırlanıp yayımlanan 'Tanzimat'tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi' adlı ansiklopedilere kabul edilmiş bulunmaktadır.

1924 yılında Heybeli'de doğan Dr. Kriton Dinçmen 27 Ağustos 2008 günü tedavi gördüğü Kocaeli Üniversitesi'nde hayatını kaybetti. Bedenini anatomi çalışmaları için Cerrahpaşa Üniversitesi'ne bağışladı.
http://www.pankitap.com/yazarlar/kritond.html


ARKA KAPAK –

Hiçliğe Övgü, bir aşk öyküsü. Ama öyküye konu olan aşkın anlatımı ve betimlemesi, bildiğimiz edebi anlatım biçim ve yöntemlerinin tümünden farklı.Öykünün kahramanı, yaşamının sonbaharında karşılaştığı "O" ve "O"na olan aşkı sayesinde "hiçleşmek"ten kurtuluyor. Ama kahramanımız, aynı anda ve birbiriyle iç içe geçmiş olarak iki farklı türde "hiçlik" ya da "hiçleşme" yaşıyor. Bir yanda, psikolojik bir vak'a olarak kurtulunması gereken bir hiçlik duygusu... Diğer yanda, bir felsefi tercih olarak, insanın, geliştikçe, yüceldikçe, toplumsal işlevleri çoğaldıkça bireysel varlığını silmesi, hiçleştirmesi olayı; deyim yerindeyse, çayın içindeki şeker gibi, büyük insanlığın içinde erimesi erdemi...Edebiyatın, Psikolojinin, Felsefenin harman olduğu; düşsel olanla gerçek olanı ayıran o "kıldan ince kılıçtan keskin" sınırda gelişen olaylar, ilişkiler, düşler, düşünceler... Ve bütün bu harmanlamanın, yazınsallıktan en küçük sapma olmaksızın yapılması... İşte, Kriton Dinçmen öykücülüğünün büyülü dünyasını bu atmosfer sarıp sarmalıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder