25 Mart 2016 Cuma

Körler Ülkesi - H.G. Wells * Bahar Okuma Şenliği 2016


Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz. 

Listenin 16. sırası: Olayların Güney Yarımkürede geçtiği bir kitap.


Kitabı alırken kitabın formu, kapak tasarımı ve çizimlerle dolu olması beni etkilemişti. H.G. Wells'in bilim kurgunun babalarından sayıldığını bilmeden dediğim gibi farklı şeylerin etkisiyle almıştım. İyi ki de almışım. 
Güzel buluşmalara dönüşen kitap alımlarım beni çok mutlu ediyor. Ne demek istediğimi şöyle açıklayayım: The Alan Parson Project grubunun tüm albümleri imzalı olarak bizde mevcut. Çünkü Fazıl çok uzun yıllardır bu grubu dinler ve sever. Hatta gitaristi Ian Bairnson ile Barcelona'da buluşmuşluğumuz da var, burada paylaşmıştım.
İşte bu müzik grubunun H.G Wells'ten etkilenip 1999 yılında çıkardığı bir albüm var: 'The Time Machine' Ben albümü çok iyi bilmeme rağmen nedense hiç dikkat etmemiştim H.G. Wells ile olan bağlantısına. Kitabı okurken Fazıl'ın dikkatini çekti ve beni bu konuda aydınlattı:))))) 
Albüm kitapla buluştu ve mutlu son:)))


Buna benzer iki paylaşımım daha olmuştu. 
Biri The Alan Parson Project'in Poe projeleriydi: burada paylaşmıştım.
Diğeri ise gönül bağı kurduğum sevdiğim yazarların da birbirini sevmesi ile ilgili: şurada paylaşmıştım.


KÖRLER ÜLKESİ
Yazarı: Herbert George 'H.G.' WELLS
Resimleyen: Elena Ferrandiz, 2008
Özgün Adı: The Country of the Blind
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Kolektif Kitap
-   1. Baskı, Şubat 2015, İstanbul
Kapak Tasarımı: Deniz Akkol
Çeviri: Evrim Öncül

-   68 sayfa

  MART 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Herbert George Wells ya da daha çok tanındığı adla H. G. Wells (21 Eylül 1866 - 13 Ağustos 1946), Dünyaların SavaşıGörünmez AdamDr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilim kurgu romanlarıyla tanınan ama neredeyse edebiyatın her dalında birçok eser vermiş olan İngiliz yazardır. Sosyalistolduğunu açıkça söyleyen H.G. Wells'in çoğu eserinde önemli ölçüde siyasi ve sosyal yorumlar bulunmaktadır. Jules Verne gibi gelecekteki teknolojik gelişmeleri anlattığı kitaplarıyla bilim kurgu dalının öncülerinden hatta yaratıcılarından sayılmaktadır.
Aynı zamanda 1920 yılında günün en önemli insanlık tarihi kitaplarından olan "Outline of History" eserini yayınlamıştır. Bu kitap M. Kemal Atatürk tarafından değerlendirilmiş ve "kalıcı dünya barışı için uluslararası hükümet" görüşü Nutuk'ta yer almıştır. Nutuk'tan ilgili kısım şöyledir :
"Millete, şunu da hatırlattım ki, kendimizi, dünyaya egemen sanmak aymazlığı, artık sürmemelidir. Gerçek konumumuzu, dünyanın durumunu tanımamaktaki aymazlıkla, aymazlara uymakla milletimizi sürüklediğimiz yıkıntılar yetişir. Bile bile aynı acıklı durumu sürdüremeyiz. Efendiler, İngiliz tarihçilerinden Wells, iki sene evvel yayımlanan, bir tarih yazdı. Yapıtının son sahifeleri "dünya tarihinin gelecekteki evresi" başlığı altında birtakım düşünceler içeriyor. Bu düşüncelerde güdülen konu; "Federal bir dünya devleti" dir. Wells, bu bölümde, birleşik bir dünya devletinin nasıl kurulabileceği ve böyle bir devletin önemli ayırıcı niteliklerinin neler olacağı üzerindeki düşüncelerini ortaya atıyor ve adaletin ve tek bir kanunun egemenliği altında dünyamızın alacağı durumu canlandırmaya çalışıyor. Wells, "bütün egemenlikler, tek bir egemenlik içinde eritilmezse, milliyetlerin üstünde bir güç yaratılmazsa dünya yok olacaktır" diyor ve "gerçek devlet, çağdaş hayat koşullarının bir zorunluk haline getirdiği dünya birleşik devletlerinden başka bir şey olamaz."; 'kuşku yoktur ki insanlar, kendi ortaya çıkardıkları şeyler altında ezilmek istemezlerse er geç birleşmek zorunda kalacaklardır.' diyor."
Wells'in bilim kurgu romanlarında teknolojinin gözlemlenmesinin getireceği olanaklar bir yana bırakılır. Wells'te spekülasyon bir edebiyat biçimine dönüşür ve teknolojinin değil de onun toplumsal temellerinin araştırılmasına dönük bir boyut kazanır.
Wells'in ilham kaynağı Jules Verne olmuştur, ama Verne'in Aya Seyahat'i (De la Terre à la Lune) ile Wells'in Aydaki İlk İnsanlar (The First Men in the Moon) romanını karşılaştıracak olursak, kolaylıkla görebileceğimiz gibi Wells; Verne'in teknolojiye verdiği önemi paylaşır, ama Verne'in romanında “Nasıl ve hangi teknolojik olanakla?” sorusu ortaya atılırken, Wells'te Ay yolculuğunun teknik sorunu baştan savma bir biçimde geçiştirilir. Çünkü Wells'in derdi, teknolojik olanakların gelecekteki muhtemel ürünlerini tahmin etmek değil, Ay'daki toplumsal hayatın bizzat kendisi üzerine, tıpkı bir zamanlar Thomas More'un “Ütopya Adası” örneğinde olduğu gibi, model düşünceler geliştirmektir.
Wells sadece bilim kurgu içindeki ütopya karşıtı düşüncelerin savunucusu olarak bu türe damgasını vurmakla kalmaz, toplumun şiddet ve zor yoluyla, gereğinden hızlı bir süreç içinde sosyalist bir topluma dönüştürülmesinin sakıncalarına olduğu kadar, sınıf karşıtlıklarının iyice sivrileceğine karşı da uyarır bizi.


ARKA KAPAK –

And Dağları'nın vahşi çorak topraklarında insanların dünyasından elini eteğini çekmiş bir vadi uzanır. Ancak korkunç boğazlar ve buz kaplı bir geçit aşıldıktan sonra ulaşılabilen Körler Ülkesi'dir burası. Vadiyi on yedi gün boyunca karanlığa gömecek bir yanardağ patlamasının ardından, vakti zamanında İspanyol zulmünden kaçarak vadiye sığınmış ve körlük belasıyla cebelleşen insanların dünyayla bağlantısı kopmuştur. Körlüğe derman bulmak için köyden ayrılmış ve koca dünyada mahsur kalmış bir adamın anlattıklarıyla bir efsane olarak varlığını sürdürür Körler Ülkesi. Ta ki Nunez adında genç bir dağcı elim bir kazayla vadide hapsoluncaya kadar...

H. G. Wells'in bu meşhur öyküsüne İspanyol çizer Elena Ferrándiz'in muhteşem resimleri eşlik ediyor.

"… Ann Veronica, Zaman Makinesi, Körler Ülkesi… bunlar Wells'in çağdaşlarının üretebileceğinden çok daha iyi hikayeler."
-Vladimir Nabokov-

"Wells'i yüzyılın başında keşfettiğime çok üzgünüm. Keşke o baş döndüren, kimi zaman da dehşetli mutluluğu hissetmek için onu bugün keşfedebilseydim."
-Jorge Luis Borges-


Okuma şenliği defterime bakmak isterseniz:

* Bahar Okuma Şenliği ♥ Defterim ♥ 2016



             
           

Okuma listem için oluşturduğum defterime bakmak isterseniz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder