8 Mart 2016 Salı

İçerdeki Kedi / William S. Burroughs * Eskiden Okuduklarım -33-

Kitaplığımdaki kedili kitaplar ile ilgili çektiğim videoları izlemek isterseniz:

İlk Kitap Videom ♥ ^-^ ♥ Kedili Kitaplar 


İÇERDEKİ KEDİ
Yazarı: William S. BURROUGHS
Özgün Adı: The Cat Inside
Türü: Deneme
Yayın Hakları: Sel Yayıncılık
www.selyayincilik.com
-   Birinci Basım: Kasım 2013
Kapak Tasarımı: Gülay Tunç
Çeviri: Ahmet Ergenç
-   101 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Kedilerin birer ruhsal refakatçi, birer dost olarak ortaya çıktıklarını ve bu işlevden hiç şaşmadıklarını düşünüyorum.

        * Kediler hizmet sunmazlar. Kendilerini sunarlar.

        * SS subaylarının üst kademelere çıkmaları için uygulanan Nazi kabul törenlerinden biri de, bir ay boyunca besleyip baktıkları bir kedinin gözünü çıkarmakmış. Bu uygulama merhamet zehrinin kökünü kurutmak ve eksiksiz bir Übermensch yaratmak üzere tasarlanmış.

        * Bir kedi yerini sağlama aldığını hissettiğinde, daha az gösterişçi olur ki olması gereken de budur.

        * Hiç kimsenin tamamen dürüst bir otobiyografi yazabileceğini sanmıyorum.

        * İnsanlar ve hayvanlar bedenen gitmeden önce ruhen gidebiliyorlar.

        * Uyutulmayı bekleyen kayıp kedilerin hazin, ümitsiz yakarışlarıyla inleyen bir ölüm kampı burası.

        * Şu anda kedileri kafeslere tıkmak ve öldürmek için harcanan para, mama dağıtılan gerçek barınaklara aktarılabilirdi. Elbette kedilerin kısırlaştırılması ve kuduz aşılarının da yapılması gerekirdi.


- Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 17
         ... kediler arsında...

        * Sf/ 22
         ... yüz elli kilolouk...

        * Sf/ 79
         ... kahvrengi...

        * Sf/ 80
         ... yüzyılardır...

        * Sf/ 96
         ... yaşama  sanşı...

                                                                  28 Aralık 2013

Kedili saksı alışverişim için buraya:)


Yazar Hakkında Bilgi=  William Seward Burroughs II (5 Şubat 1914 – 2 Ağustos 1997), ABD'li roman ve deneme yazarı.
Jack Kerouac ve Allen Ginsberg ile birlikte Beat Akımı'nı başlatan yazarlardan biri olarak tanınır. Yazılarının çoğu yarı otobiyografik olarak tanımlanabilir.
Beat kuşağının en renkli yazarlarından biri olan William S. Burroughs, oldukça ilginç bir yaşam sürmüştür.
5 Şubat 1914’te St. LouisMissouri'de doğan Burroughs, hayli rahat şartlarda büyüdü. 1936’da Harvard Üniversitesi’nden mezun oldu. Açıkça ifade ettiğieşcinsel eğilimleriyle tanınırdı ve sıklıkla uyuşturucularla ilgili deneyimlerini yazardı.
Burroughs, 1951’deki bir Meksika gezisinde, Giyom Tell’den bir sahne canlandırmaya çalışırken, kazayla ikinci karısı Joan’u vurdu. Bu olaydan sonra hayatının büyük bölümünü Güney Amerika’yı dolaşıp pek çok uyuşturucu deneyerek ve gelecekteki yazıları için araştırma yaparak geçirdi. The Black Rider adlı, tiyatroya uyarlanan eserinde yaşadığı bu olaydan esinlenmiştir.
Yazılarında, birçok kişinin “kafa karıştırıcı ve ukalaca” olarak nitelendirdiği kolaj (cut up) tekniğini kullanırdı. Ele aldığı konular çoğunlukla yer altı dünyası ve uyuşturucu alt-kültürleriydi. Burroughs’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan Naked Lunch (Çıplak Şölen) , bir kült film olmuştur.
Burroughs, Gus Van Sant’ın Drugstore Cowboy‘unda da Matt Dillon’ın canlandırdığı uyuşturucu bağımlısı karakterin akıl hocası olarak yer aldı.
Eserleri arasında The Ticket That Exploded, Nova Express, The Last Words of Dutch Schultz, The Wild Boys, Exterminator, Cities of the Red Night ve kendi eşcinselliğini incelediği Queer sayılabilir.
Çoğu eleştirmen, Burroughs’un eserlerinin uyuşturucu kullanımı ve ahlaksızlığı yücelten, özelliksiz yazılar olduğunu düşünmektedir. Ancak onun sanatsal yeterliliğini takdir eden ve yazılarını ileri görüşlülüğünün kanıtı olarak kabul eden eleştirmenler de bulunmaktadır.
"William Seward Burrougs II: el hombre invisible", "old bull lee", "inspector lee", "punk'ın büyükbabası", "heavy metal kid" ünvanlarını kazandı. James Graham Ballard'a göre "II. Dünya Savaşı sonrasındaki en önemli yazar", Norman Mailer için "dehanın hükmettiği tek Amerikalı yazar"dır. Samuel Beckett'a Burroughs hakkındaki görüşü sorulduğunda ise "Evet, o bir yazar" demiştir.
İlaç bağımlılığı ve eşcinsellik, çalışmalarının çoğuna egemendir. Kitaplarının birçoğunda, güçlü bir karışım yaratmak için popüler kültürün tüm alanlarından, filmlerden, karikatürlerden, Western'lerden ve bilim-kurgu yapıtlarından düşünceler ödünç alarak kolaj tekniğini denedi. İktidarın kötüye kullanılmasından büyük rahatsızlık duyması nedeniyle ilaç bağımlılığını, yaşamlarımızın denetlenme yollarının tümünü kapsayan bir mecaz olarak kullandı.
Burroughs 1997’de, 83 yaşında öldü.
https://tr.wikipedia.org/wiki/William_S._Burroughs


ARKA KAPAK –

Karşı kültürün diğer temsilcileri için bile sıra dışı sayılabilecek deneyimleri ve tuhaf zekasıyla Beat Kuşağının öncülerinden William S. Burroughs'un son demleri ve kedileri: Ruski, Smokey, Fletch, Calico Jane... Hayatının son on altı yılını kedileriyle Kansas'ta geçiren Burroughs, bu dönemde kedilerini ruhani birer dost olarak görmeye başlamış ve kendisi üzerindeki etkilerini her fırsatta vurgulamıştı: "Kedilerimle aramdaki ilişki beni ölümcül ve her şeye nüfuz eden bir cehaletten kurtardı."

İçerdeki Kedi, Burroughs'un kedi güzellemelerini, rüyalarını ve gördüğü yarı halüsinatif hayalleri bir araya getirdiği pasajlarıyla Burroughsseverler için olduğu kadar kediseverler için de farklı bir tecrübe olacak alternatif bir günlük.

"Bu kitap; yazarın hayatının, kendisine kedilerin oynadığı bir sessiz sinema olarak sunulduğu bir alegoridir. Kedilerin birer kukla olduğunu söylemiyorum. Hiç de öyle değiller. Yaşayan, nefes alıp veren canlılar onlar ve insan ne zaman başka bir varlığa temas etse üzülüyor: Çünkü sınırları, acıyı, korkuyu ve nihayetinde de ölümü görüyor. Temasın anlamı budur işte. Bir kediye dokunduğumda bunu görüyor ve gözlerimden yaşlar aktığını fark ediyorum."

Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun ^-^

1 yorum:

  1. Kitabı yakın zamanda okudum, kedi sever olarak oldukça beğenmiştim :))

    YanıtlaSil