11 Ağustos 2016 Perşembe

Neşe - İnsan / Christian Bobin

Christian Bobin ile tanışma kitabım 'Alakarga' isimli romanıydı.
Göz atmak isterseniz:

Alakarga - Christian Bobin 



79 sayfalık Alakarga'dan çok etkilenmiştim. Büyük bir hevesle ilk kitap siparişimde iki kitabını daha aldım. 
Ancak ikisinden de 'Alakarga' kadar etkilenmedim. Beklediğimden daha değişik iki kitap okudum. Çünkü bu iki kitap Alakarga ile karşılaştırdığımda tarz olarak farklı. Dini ve felsefi anlatılar içeriyor. Anlatmak istediğini biraz karışık kaleme almış gibi geldi bana.


NEŞE - İNSAN
Yazarı: Christian BOBIN
Özgün Adı: L'homme - joie
Türü: Anlatı
Yayın Hakları: Monokl Edebiyat
-   Birinci Basım: 2015 Kasım
Fransızca aslından çeviren: Nihan Çetinkaya
-   111 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Yazmak, aşılması imkansız bir duvara bir kapı çizmek ve sonra o kapıyı açmaktır.

        * Ben burada, 'güzel bir gün', 'mavi bir gök' denen şeyden bahsetmek istiyorum.

        * Eğer cümlelerim gülümsüyorsa karanlıktan çıktıkları içindir.

        * Çingeneler, menekşelerin utangaçlığını taşır.

        * Sözlerimizde olan biten hiçbir şey yok artık. Suretlerimiz bizi kör etti. Ruhumuzun bizi sıkan yüzlerini yıkadık. Tanrı bizlerden ışık yılları uzakta. Oysa yeni doğmuş bir bebek, elinin küçücük bir hareketiyle yakalayabiliyor onu.


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * Çingeneler, serseri kediler ve hatmi çiçekleri, sonsuzluk hakkında bizim artık bilmediğimiz bir şeyler biliyor.

        * Kedi, güzel gözlerinin kaynağı ile bir olmuştu.

        * Yaşam bizi tıpkı bir anne kedinin yavrularını ağzına alıp güvenli bir yere taşıması gibi ölüme taşıyor.

                                                                           Haziran 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Christian Bobin (1951-) Fransız yazar ve şair Christian Bobin, kısa yapıtlar olarak nitelendirilebilecek birçok yapıt kaleme aldı. Şiir ve felsefenin yalın ve güçlü yankılarını edebiyatın tüm güçlerini seferber ederek yazıya döktü. Yapıtlarında küçük mucizeleri ve hayatın güzelliklerini yalvaçvari bir ses ,ile kurgu ile şiirsel söz arasında var etti. Özgün bir şair-yazar olarak Fransız edebiyatında kendine has bir yer edinmiştir. 1993 yılında 'Yerlerde Bir Aziz' adlı yapıtıyla Le Prix des Deux Magots'ya layık görülmüştür.
         Son zamanlarda en çok dikkat çeken yapıtlarından birisi Amerikalı büyük şair Emily Dickinson'un biyografisini romansı bir havada ele aldığı onu Rimbaud'ya benzettiği La Dame Blanche adlı yapıttır.

Yazarın Monokl'daki diğer kitapları:
- Eksik Parça (2012 Nisan)
- Yerlerde Bir Aziz (2015 Nisan)


ARKA KAPAK –

Yaşam bizi tıpkı bir anne kedinin yavrularını ağzına alıp güvenli bir yere taşıması gibi ölüme taşıyor. Ölülerin tasadan kırışmış kaygılı alınlarına konan kırılgan kanatlı kelebeklerin sırrı bizim için de geçerli. Küçük kedinin bir hokus pokusla kaybolan gözleri, adı konulmamış bir ifşaat getiriyor. İşte en saf şiirler bu adı bulmak için yazılıyor, telaffuz edilemeyen bu adın hiç olmazsa kabuğuna dokunmak için ellerimizde bir kitap tutuyoruz. Zaman zaman uzaklardan gürlemesini işittiğimiz o büyük siyah dalganın üzerinde, az da olsa bir önceliğimiz var. Çabucak kaybedeceğimiz bu öncelikle ne yapmalı peki? Makul olan ne yapılabilir ki bir köy yolunda yürümekten, bir kitabın kapağını açmaktan ya da bir gülün zarif elbisesini yırtarak açışını seyretmekten başka?

Küçük kedi, koyu renkli yatak örtüsünün üzerinde yürüdüğü zaman, ardında ışıklı minik tümsekler bırakıyordu. Olağanüstü tek bir sıçrayışla, yok olmuş babamın dizleri üzerine zıplayıvermişti. Bir kedinin ne olduğunu biliyorum şimdi. Bir kedi, kediye benzeyen biridir, gelir ve kalbinizi kazanır. El yazısıyla yazılacak cümle: Terk edilmiş bir bahçenin kapısını aralarmışçasına açtığımız bir kitap düşledim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder