24 Ekim 2016 Pazartesi

Gelin Başı - Seray Şahiner

Gelin Başı Seray Şahiner'den okuduğum üçüncü kitap. 
Seray Şahiner ile tanışma kitabım Antabus. Hayranlık içinde okumuş ve çok çok etkilenmiştim. Buradan kitapla ilgili paylaşımıma ulaşabilirsiniz.


İkinci buluşmamız köşe yazılarından oluşan Reklamı Atla isimli kitabıyla oldu. Korkusuz kalemini heyecanla okudum yine. Şuradan kitapla ilgili paylaşımıma ulaşabilirsiniz.


Gelin Başı ise yazarın ilk öykü kitabı. 
Seray Şahiner çok önemli bir yazar benim için. Okuduğum üç kitabı da gerçekten iyiydi. 
Okumadığım bir kitabı kaldı: Hanımların Dikkatine...


GELİN BAŞI
Yazarı: Seray ŞAHİNER
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Can Yayınları
-   1. basım: 2007                   4. basım: Ocak 2015, İstanbul (1000 adet)
Kapak Tasarımı: Ayşe Çelem Design

-   112 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Biz sorumlu müdür ve sorunlu elemanıydık.

        * Sonradan okudum, bir araştırma yapmışlar; bir sürü çocuğa ev resimleri çizdirmişler. Bacasından duman tüten ev çizen çocukların aslında aile özlemi çeken çocuklar olduğu ortaya çıkmış.

        * Geline demişler ki; kızım kocan ne çirkin, o da demiş ki babamın evinde o da yoktu.

        * Hani 'şiiri yok' derler ya bazı kadınlar için, işte öyle bir kadındı...

        * Ama hep düşer, ayağı zaaflarına takılır.

                                                                       Eylül 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Seray Şahiner (d. 1984Bursa), Türk öykü yazarı.
1984 yılında Bursa’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. İlköğrenimini Oruçgazi İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi’nde tamamladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. 2011’de Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden, Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisans derecesi aldı. 'Aylık Paldır Kültür Dergisi Hayvan’da ve Birgün Gazetesi’nde çalıştı. Uzun süre gitar ve resim dersi aldı, izcilik ve dağcılık yaptı. Dönemsel olarak, garsonluk, konfeksiyonda el işçiliği ve makinecilik yaptı. 2006 yılında Varlık Dergisi’nin düzenlediği Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde, "Gelin Başı" isimli öykü dosyası "Dikkate Değer" bulundu. 2007 yılında "Gelin Başı" isimli kitabı Can Yayınları’nca yayımlandı. Sırrı Süreyya Önder’e senaryo asistanlığı yaptı. 2008’de İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen “Yedi Tepeli Aşk” oyununda, "Gelin Başı" kitabında yer alan üç öyküsü sahnelendi. 2010-2011 sezonunda "Gelin Başı"ndaki öykülerden uyarlanan "İadesiz Taahhütsüz" adlı oyun, Tiyatro Boyalıkuş tarafından sahnelendi. 2011’de ikinci öykü kitabı “Hanımların Dikkatine” Can Yayınları’nca yayımlandı.


ARKA KAPAK –

Genç, çok genç bir öykücü Seray Şahiner. Sait Faik yaş kemale ermişken bile kendisine "genç hikâyeci," diyenlere öfkelenirmiş. Bunda bir "sen daha toysun," tavrı gördüğü için. Seray Şahiner, daha ilk kitabında öz'el ve biçemsel bir kişilik getiriyor. Bence, genç öykücü değil öykücü olarak sıçrıyor; ilk kitabıyla kim böyle sıçramıştı? Leyla Erbil. "İsyan grameri," demiştim onun getirdiğine. Seray için de doğru bu, yazarın adını kapatın, okuyun, "bu Seray Şahiner öyküsü," dersiniz. Öykülerin odağı, terminali Gelin Başı. Ama daha ilk öyküde (Sorumlu ile Sorunlu) nebüyük/neküçük/neaydınlık/nekaranlık bir dünyaya giriyoruz. Seray Şahiner, kişilerinin ruhundan süzülerek okurun ruhuna giriyor... Acımasız ama hüzünlü olmayı başarıyor... Acı gölün acı öyküsü bu... Bu öyküyü bir erkek yazamazdı. İkinci başarı, yazar anlatı ile benanlatı'yı ustaca evlendirmesinde: Yazar dimdik konuşuyor (Seray Şahiner midir o?), kişiler italik, eğik dünyalarda.
HULKİ AKTUNÇ


 Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun ^-^


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder