9 Ocak 2016 Cumartesi

Hiçbir Yerden Haberler - William Morris * Kış Okuma Şenliği 2015-2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Kış Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 21. sırası: İsmi üç kelimeden oluşan bir kitap.



Listenin 21. sırasının, 'İsmi iki kelimeden oluşan bir kitap' kategorisinde okuduğum kitap:

Arıların Hayatı - Dr. Prof. K. v. Frish



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:

Okuma Halleri, Fotoğraflarla - Hiçbir Yerden Haberler - William Morris



HİÇBİR YERDEN HABERLER
Yazarı: William MORRIS
Orijinal Adı: News from Nowhere, 1890
Türü: Roman -Ütopik-
Yayın Hakları: Fabula Kitap
www.fabulakitap.com
-   1. Baskı: Ağustos 2015
Çeviri: Melisa Pancar
-   298 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * ... köprü, 2003 yılında inşa edildi ya da bitirildi diyelim.
         (kitap, 1890'da yazılmış)

         * ... gidip benim için bir at arabası getirsen...
         (2000'li yıllarda:))

         * Güzel el yazısını sevdiğimizi anlamışsınızdır, çoğu insan kitaplarını kendi yazar ya da yazdırır, sadece birkaç kopyası olmasının gerekli olduğu kitaplardan bahsediyorum, şiir kitapları gibi.

                                                                                    OCAK 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  William Morris (1834-1896) İngliliz şair, romancı ve ressamdır. Sanatlar ve Zanaatlar Hareketi'nin (Arts and Crafts Movement) öncüsü ve Kelmscott Yayınevi'nin kurucusu ve sahibidir. William Morris aynı zamanda toplumsal sorunlarla da ilgilenmiştir ve ilk İngiliz sosyalistlerdendir. 1884'te Sosyalistler Birliği'ni kurmuş ve altı yıl boyunca birliğin aylık gazetesi Commonweal'in editörlüğünü yapmıştır. Commonweal'a katkıda bulunan isimler arasında Friedrich, Paul Lafargue, Wilhelm Liebknecht, Karl Kautsky gibi isimler vardır. Yazarlığın ve editörlüğün yanı sıra çevirmenlik de yapan Morris, Homeros gibi önemli isimleri İngilizceye çevirmiştir.


ARKA KAPAK –

İlk Ütopik romanlardan biri olan Hiçbir Yerden Haberler’de, sosyalist başkahramanımız William Guest bir gece uykuya dalar ve uyandığında, 2000’li yıllara, bir sosyalist ütopyanın içine ışınlandığını fark eder. Karl Marx ve John Ruskin’in eserlerinden bolca etkilenen Hiçbir Yerden Haberler hem bir eşitlikçi toplum manifestosudur hem de ütopyacı geleneğe en çok katkı yapan eserlerin başında gelmektedir. Bu ütopyada, ne ulus diye bir şey vardır ne de para; herkes içine sinen bir işte çalışır, üretilen her şey eşit biçimde paylaştırılır; özel mülkiyet yoktur, herkes için yeteri kadar yiyecek, giyecek vardır; kişisel özgürlük ve huzur bu ütopyanın temelini oluşturur. Hiçbir Yerden Haberler 125 sene önce yazılmış olmasına rağmen, hala umudunu kaybetmeyenler için başucu kitabı niteliğini korumaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder