10 Ocak 2016 Pazar

Hayvan Çiftliği / George Orwell * Eskiden Okuduklarım -11-

George Orwell'ın okuduğum kitapları:

Paris ve Londra'da Beş Parasız - George Orwell

Kitaplar ve Sigaralar - George Orwell



'Hayvan Çiftliği' 1996 yılında geçmiş tarihler için verilen Retro Hugo Ödülü'nü 1946 senesi için aldı.
Roman iki kez beyaz perdeye aktarılmış. İlki 1954 İngiltere yapımı.
İkincisi 1999 Amerika yapımı.
Henüz animasyon filmi izlemedim. İlk fırsatta artık:)


HAYVAN ÇİFTLİĞİ
BİR PERİ MASALI
Yazarı: George ORWELL
Türü: Öykü
Yayın Hakları: Can Yayınları
www.canyayinlari.com
-   1. Basım: 2001                  32. Basım: Nisan 2013, İstanbul (5000 adet)
Çeviri: Celal Üster
-   152 sayfa


 Kitaptan;

        * Londra'da, Doğu Yakası'nda işçiler ve dilenciler arasında yaşadıktan sonra, bir süre Paris otel ve lokantalarında bulaşıkçılık yapmış, gerçek olayları romansı bir anlatımla bir araya getirdiği Paris ve Londra'da Beş Parasız gövdesini bütün bu yaşadıklarından oluşturmuş, kitabın 1933 yılında yayımlanmasıyla, edebiyat dünyasına ilk adımını atmıştır.

  ^-^ KEDİLER ^-^

        * Son olarak da kedi göründü; huyu kurusun, hemen en sıcak yeri aranmaya başladı, sonunda Boxer ile Clover'in arasına sığıştı; Koca Reis'in söylevinin sonuna kadar-söylediklerinin bir tekine bile kulak vermeden- keyifli keyifli mırlayıp durdu.

        * Sonradan, kedinin hem evet, hem hayır oyu kullandığı anlaşıldı.

        * Doğrusu, kedi de bir tuhaftı. ... öylesine sevecen mırlıyordu ki...

        * Kedi, Yeniden Eğitim Kurulu'na katılmış...

        * Ama serçeler, kedinin yanına bile yaklaşmamışlardı.

        * Kedi bile damdan ansızın bir sığırtmacın sırtına atladı...

        * ... az önce ansızın ortalıktan kaybolmuş olan kedi yoktu aralarında.


 - Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 135
         ... daha almışlardı
         (Nokta yok!)

                                                                                     MART 2014


Yazar Hakkında Bilgi=  George Orwell, 1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, imparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilimkurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.


Çeviren Hakkında Bilgi=  Celal Üster, 1947'de İstanbul'da doğdu. İngiliz Erkek Lisesi, Robert Academy ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi , İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenim gördü. İlk çevirileri Yeni Dergi'de yayımlandı. 1983'te George Thomson'ın Tarihöncesi Ege adlı yapıtının çevirisiyle Yazko Çeviri dergisinin Azra Erhat ödülü'ne değer görüldü. Yaroslav Haşek'ten George Orwell'a, D. H. Lawrence'tan Iris Murdoch'a, Juan Rulfo'dan Jorge Luis Borges'e, Mario Vargas Llosa'dan John Berger'a Paulo Coelho'dan Ronald Dahl'a pek çok yazarın yapıtlarını dilimize kazandırdı.


ARKA KAPAK –

İngiliz yazar George Orwell, ülkemizde daha çok Bin Dokuz Yüz Seksen Dört adlı kitabıyla tanınır. Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş bir diğer çok ünlü eseridir. 1940'lardaki "reel sos­yalizm"in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında yergi türünün başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

Hayvan Çiftliği'nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.

Altbaşlığı Bir Peri Masalı olan Hayvan Çiftliği, bir masal anlatımıyla yazılmıştır; ama küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değil, çarpıcı bir politik taşlamadır.


Keyifli okumalarınız olsun ^-^

1 yorum:

  1. Okunması çok kolay ve etkileyici bir kitap.Gücün eğitimsiz insanlar üzerinde neler yaptığının bir kanıtı gibi.1984 daha etkileyici aslında.Hatta bir ara günümüz Türkiye'sinin geleceği gibi görünmüştü gözüme ve mutsuz olmuştum.Güzel yazı için teşekkürler,bilgilerimi tazeledim :)

    YanıtlaSil