14 Ocak 2016 Perşembe

Başka Zaman Kütüphaneleri / Zoran Zivkovic * Eskiden Okuduklarım -16-


BAŞKA ZAMAN KÜTÜPHANELERİ
Yazarı: Zoran Zickovic
Türü: Roman
Yayın Hakları: İstiklal Kitabevi
www.istiklalkitabevi.com
-   Birinci Basım Mart 2006
İngilizceden çeviren: Cumhur Orancı
-   131 sayfa


Kitaptan Alıntı;

        * Kitaplara ne kadar çok yer verirseniz verin, asla yetinmezler. Önce, duvarları işgal ederler. Ardından adım attıkları her yeri işgal etmeye başlarlar.


^-^ KEDİLER ^-^

        * ... bir kedi-fare oyunu olsun diye...


 - Yazım-Basım Hataları -

        * Sf/ 38
         Koşmuşlarım...

        * Sf/ 84
         ... başı boş...

         17.sıra

        * Sf/ 106
         ... müşterici...

        * Sf/ 109
         ... gitmiş miydi
         ?

                                                                           KASIM 2013


Yazar Hakkında Bilgi=  Zoran Živković, (Sırpça: Зоран Живковић) (d. 5 Ekim 1948Belgrad-Yugoslavya), yazar, araştırmacı, mütercim.
1973 yılında Belgrad Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nde edebiyat kuramlı genel edebiyat bölümünden mezun oldu. Yine aynı okulda 1979 yılında yüksek lisansını ve 1982 yılında da doktorasını tamamladı. 2003'te, "Başka Zaman Kütüphaneleri" adlı yapıtıyla Dünya Fantezi Ödülü'nü aldı.
Živković, Başka Zaman Kütüphaneleri (The Library, 2002; Çeviri: Cumhur Orancıİstiklal Kitabevi, 2006) Armağan Zamanlar (Time Gifts; 1997; Çeviri: Banu Irmak, İstiklal Kitabevi, 2006), dışında, Contemprories of Future (1983; Geleceğin Çağdaşları), First Contact (1985; İlk Temas), Starry Screen (1984; Pırıltılı Ekran), Encyclopedia of Science Fiction (1990, Bilimkurgu Ansiklopedisi), The Fourth Circle (1993; Dördüncü Halka), Essays on Science Fiction (1995; Bilimkurgu Üstüne Denemeler), The Writer (1998; Yazar), The Book (1999; Kitap), İmkansız Karşılaşmalar (Impossible Encounters, 2000: Çeviri: Serpil Çağlayanİstiklal Kitabevi, 2007) Seven Touches of Music (2001; Müziğin Yedi Dokunuşu), Steps Through the Mist (2003; Sislerin İçindeki Adımlar), Hidden Camera (2003; Gizli Kamera), Compartments (2004; Kompartımanlar), Four Stories Till The End (2004; En Sonuna Kadar Dört Öykü), Twelve Collections And The Teashop (2005; On İki Koleksiyon ve Çayhane) adlı kitapların yazarıdır.


Çeviren Hakkında Bilgi= Cumhur Orancı,   (d. 1960 - İstanbul)   Çevirmen, yazar
1960 yılında İstanbul'da doğdu. 1980 öncesinde yurt dışına çıktı. Bir süre Aydınlık gazetesi için Avrupa muhabirliği yaptı. Uzun yıllar denizci olarak çalıştı ve dünyayı dolaştı. 1991'de denizcilik anılarına dayanarak, düşsel gerçekçi bir tarzda kaleme aldığı ilk romanı Butterfly'ın İntihar Seferi’ni yayımladı. Bu kitabı 1995'te basılan Domingo Garcia'dan Geriye Kalan Öykü izledi. Türk edebiyatının ilk 'urban-fantezi' romanı olan Saydam adlı kitabı 1996 yılında yayımlandı. Uzun yıllar sonra kaleme aldığı romanı Acı Düşler Bulvarı 2012 Temmuz'unda Ayrıntı Yayınları'nın Yeraltı Serisi'nden yayımlandı.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Cumhur_Oranc%C4%B1


ARKA KAPAK –

Sırp edebiyatının önde gelen yazarlarından biri olan Zoran Zivkovic, postmodern fantezi türünün dünya üzerindeki en önemli yapıtlarından olan ve 2003 yılında Dünya Fantezi Ödülü'ne layık görülen "Başka Zaman Kütüphaneleri"nde iç içe geçmiş altı öyküye yer veriyor.
Gelecekte bir gün yazacağı romanlara Internet ortamında, bir web sitesinde rastlayan bir yazarla tanışırız bu öykülerin ilkinde. Sonraki öyküde, posta kutusunda sürekli olarak kalın ciltli kitaplar bulan ve oturduğu apartman dairesinin içini bu kitaplarla dolduran yalnız bir adam çıkar karşımıza. Üçüncü öyküde, dünya üzerinde gelmiş geçmiş ve halen yaşamakta olan tüm insanların biyografilerinden oluşan bir kütüphaneden bir gece vakti korkulu kuşkular içinde çıkmaya çalışırız. Dördüncü öyküde, cehennemde sonsuza dek kitap okumaya mahkûm edilmiş bir günahkârla aynı hücrede buluruz kendimizi. Bizi şaşkına çevirir bütün dünya kitaplarını içinde barındıran küçük bir kitap, beşinci öyküde. Son öyküde, kütüphanesinin rafında karşısına çıkan karton ciltli bir kitaptan kurtulmaya çalışan eski kitap koleksiyoncusunun tecrübesiyle dünya üzerinde bugüne değin yayımlanmış ne kadar kitap varsa hepsini içimizde buluruz.
Olağanüstü bir düş gücünün ürünü olan "Başka Zaman Kütüphaneleri," içinde Pandora'nın kutusunun saklı olduğu bir roman.

Defterimden...


Keyifli okumalarınız olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder