17 Nisan 2016 Pazar

Dar Kapı - Andre Gide * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.

Listenin 21. sırası: Ölmeden Önce Okunacak 1001 Kitap Listesinden dört kitap. 


Peride Celal'in 'Gecenin Ucunda' kitabını okurken not aldığım ve uzun zamandır okumak istedim bir kitaptı. Gide'yi daha da uzun zamandır okumak niyetindeydim zaten. Tanışmamız bu kitabıyla oldu. İkinci olarak da 'Dostoyevski-Yaşamöyküleri' kitabını okumak istiyorum. Bakalım o kitaba sıra ne zaman gelecek:)) Tabii önce almam gerek:)


Kategori dahilinde okuduğum bir diğer kitap:

Huzursuzluğun Kitabı - Fernando Pessoa



Okuma halleri fotoğraflarıma bakmak isterseniz:


DAR KAPI
Yazarı: Andre GIDE
Orijinal Adı: La Porte Etroite
Türü: Roman
Yayın Hakları: Timaş Yayınları
www.timas.com.tr
-   1. Baskı Şubat 2009          6. Baskı Ekim 2014, İstanbul
Kapak Tasarımı: Ravza Kızıltuğ
Fransızca Aslından Çeviren: Buket Yılmaz
-   158 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Romanın başkarakteri Jarome, tıpkı Gide gibi küçük yaşta önce babasını, daha sonra annesini kaybettikten sonra kendisini, derin saygı ve aşk duygularıyla bağladığı kuzeni Alissa'ya adamıştır. Alissa ise Gide'nin henüz on üç yaşındayken aşık olduğunu fark ettiği ve evlendiği kuzeni Madeleine'in ta kendisidir.

        * Hz. İsa: 'Dar kapıdan girmeye çabalayınız. Çünkü kişiyi yıkıma götüren kapı büyük ve yol geniştir. Bu kapıdan girenler çoktur. Yaşama götüren kapı ise dar, yol da çetindir. Bu yolu bulanlar çok azdır.'

        * Gece içime çökmüştü.

        * .. doğanın 'anlaşılmaz ilahisinde' ben de bir sevince özendirme olduğunu anlıyor ve hissediyorum. Kuşların her şarkısında bunu duyuyor, her çiçekte bunu kokluyorum, dua etmenin tek şeklininse hayranlık duyma olduğu sonucuna varıyorum...

        * ... bugünkü mutsuzluğumun hangi mutluluğun yasından geldiğini...


- Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 116
         ... yenilebilirdim Ama...
         Nokta yok!

                                                                                     NİSAN 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  André Paul Guillaume Gide (22 Kasım 1869, Paris - 19 Şubat 1951, Paris) Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Gide


ARKA KAPAK –

Hayatın biricik anlamı olacak kadar derin bir aşkın trajediye dönüştüğü Dar Kapı'da sorgulanan, erdeme giden yolun zorluğudur. Jerome bütün erdemlerini aşkıyla ayakta tutarken, Alissa gerçek erdemin her şeyden arınmış olması gerektiğine inanır.

Fedakârlık nedir, insan aşk için nelerden vazgeçer? Peki ya ilahi aşk?.. Saflık için, Tanrı'ya tertemiz geri dönmek için, erdem olarak kabul edilen değerleri korumak için insan hayatını verebilir mi?

Dar Kapı, tercihlerini zor olandan yana kullananların yaşadığı ruhsal fırtınalarını gözler önüne sererken, Nobel Edebiyat Ödüllü André Gide, çarpıcı üslubuyla okuru derinden etkiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder