10 Nisan 2016 Pazar

Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. Le Guin * Bahar Okuma Şenliği 2016

Sevgili Pinuccia'nın düzenlediği 'Bahar Okuma Şenliği' okuma listeme buradan ulaşabilirsiniz.
Listenin 18. sırası: Olayların geçtiği yerin kitabın isminde yer aldığı üç kitap.


Çok fazla yabancı yazarlardan fantastik kitaplar okumuş bir okur değilim. Sanırım ilk Hobbit'i okumuştum. 
Blogumda paylaştığım fantastik kitaplar:

Un Lun Dun - China Mieville



Bu kitabı da sevgili Pınar'ın blog paylaşımında görüp alınacaklar listeme eklemiştim. Ve alınca da burada paylaşmıştım.
Kitap sürükleyici... Ancak ben nedense hep daha büyük bir şeyler olacak yani şöyle de ifade edebilirim daha şaşırtıcı gelişmeler olacak duygusuyla okudum.


Kategori dahilinde okuduğum bir diğer kitap:


YERDENİZ BÜYÜCÜSÜ
-Yerdeniz I-
Yazarı: Ursula K. Le GUIN
Özgün Adı: Ein Hungerkünstler, 1968
Türü: Fantastik Roman
Yayın Hakları: Metis Yayınları
-   1998, 2003     Sekizinci Basım: Kasım 2014
Resimler: Deniz Bilgin, 1994
Çeviri: Çiğdem Erkal İpek
-   187 sayfa


 Kitaptan Alıntılar;

        * Duyabilmek için susmak gerekir.

        * Her sihirbaz çırağı, ayı kılığına girmekten çok hoşlanan Way'li büyücü Bordger'in öyküsünü öğrenir. Büyücü bu işi o kadar sık yapıyormuş ki, içindeki ayı büyümüş ve adam ölmüş; sonunda gerçekten bir ayı olmuş ve ormanda kendi küçük oğlunu öldürünce, halk tarafından yakalanıp öldürülmüş.

        * ... okudukça silinen yalnızdı harflerle bir mesaj bırakmıştı...

        * Emin misin?
         Demir, mıknatısın nerede olduğundan emin midir?


 ^-^ KEDİLER ^-^

        * 'Ama öldürmeden önce,' dedi ejderha, 'kedilerin farelerle oynaması çok yaygındır.'

        * ... ürkmüş bir kedi gibi...

        * Kayığın içine bir kedi kadar hafif sıçrayan Ged...


 - Yazım-Basım Hatası -

        * Sf/ 82
         ... '  Roke'tan...  

                                               NİSAN 2016


Yazar Hakkında Bilgi=  Ursula Kroeber Le Guin (d. 21 Ekim 1929) ABD'li yazar. Bilim kurgu ve fantezi edebiyatının en önemli yazarlarından kabul edilen Le Guin, bu alanlardaki eserlerinin yanı sıra şiirtiyatroçocuk ve genç edebiyatı alanlarında da yazar ve çevirmen olarak katkıda bulunmaktadır. İlk romanı 1966 yılında yayımlanan Le Guin'in eserlerinde ağırlıklı olarak Jung'untaoiziminvaroluşçuluğun ve yunan mitolojisinin etkileri görülmektedir. Yazar, başta Hugove Nebula olmak üzere pek çok ödülün sahibidir.
Ursula Kroeber, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 1929 yılında dünyaya geldi. Antropolog bir babayla (Alfred Kroeberpsikolog ve yazar bir annenin (Theodora Kroeber) kızıdır. İsmini doğum tarihi olan Azize Ursula Günü'nden aldı. Ebeveynleri tarafından üç erkek kardeşi ile beraber kültürel çeşitlilik fikrinin hakim olduğu bir ev ortamında yetiştirildi. Massachusetts-Radcliffe College’da lisans eğitimini tamamladıktan sonra Columbia Üniversitesi'ni bitirdi ve yüksek lisansını “Fransa ve İtalya’da Orta Çağ ve Rönesans Dönemi Edebiyatı” üzerine yaptı. 1951’de tarihçi Charles A. Le Guin ile evlendi. Üç çocuk ve dört torun sahibi olan Le Guin, halen ABD’nin Oregon eyaletinde yaşamaktadır.
Bilimkurgu türünde yazmaya 1960'li yıllarda başladı. İlk öyküsü 1962’de yayınlandı. Pek çok üniversitede ders verdi, çeviri, derleme ve makaleleri yayınlandı. Le Guin, 1969'da yazmış olduğu "Karanlığın Sol Eli" adlı romanıyla bilim kurgu dünyasının iki büyük ödülü olan Hugo ve Nebula ödüllerini aldıktan sonra ün kazanmıştır. Ayrıca, 1974'te yazmış olduğu ütopik bilimkurgu romanı Mülksüzler ile 1975'de yine Hugo ve Nebula ödüllerini almıştır. Bilimkurgu ve fantastik kurgunun yanı sıra şiir ve çocuk kitapları da bulunmaktadır.
LeGuin, teknolojik gelişmelerin değil, politika, toplumbilim ve psikolojinin öne çıktığı ve alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı bilimkurgu yaklaşımının en önemli temsilcilerindendir.
Eserleri arasında özellikle Yerdeniz Üçlemesi ya da sonradan eklenen dördüncü ve beşinci kitapla Yerdeniz Beşlemesi çok ciddi hayran kitlesine ulaşmıştır. Bu serinin 3. romanı olan "En Uzak Sahil" (The Farthest Shore) kitabıyla 1973 yılında Çocuk Kitapları için verilen ABD milli ödülü (National Book Award) kazanmıştır. 1990 yılında yeniden Nebula ödülünü Tehanu ile kazanmıştır.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ursula_K._Le_Guin
 

Kitap Hakkında Bilgi=  Yerdeniz, Ursula K. Le Guin tarafından ilk olarak 1964 tarihli The Word of Unbinding isimli kısa öyküde ortaya çıkarılan, ancak daha sonra 1968'de ilk baskısı yapılanYerdeniz Büyücüsü romanıyla ünlenen kurgusal evrendir. Bu evrende geçen olayları içeren Yerdeniz Büyücüsü, Atuan MezarlarıEn Uzak SahilTehanuYerdeniz Öyküleri ve Öteki Rüzgar kitapların tamamı Yerdeniz Serisi adıyla anılır. Yerdeniz'de geçen beş roman ile yedi hikâyenin beşi sayılan kitaplarda yer almıştır. Kitaplarda temel olarak Çevik Atmaca Ged'in hayatı anlatılır. Ancak öyküler daha önceki ve daha sonraki dönemlerde de geçer.

ARKA KAPAK –

"Sanırım Yerdeniz Büyücüsü'nün en çocuksu yanı konusu: Büyümek. Büyümek, benim yıllarımı alan bir süreç oldu; bu süreci otuzbir yışımda tamamladım -ne kadar tamamlanabilirse; o yüzden de çok önemsiyorum. Çoğu genç de önemser. Ne de olsa esas işleri budur: Büyümek."
-Ursula K. Le Guin


Okuma halleri fotoğraflarımı güncel olarak takip etmek isterseniz Instagram kullanıcı adım:okuyann

Okuma şenliği defterime bakmak isterseniz:

* Bahar Okuma Şenliği ♥ Defterim ♥ 2016




Okuma listem için oluşturduğum defterime bakmak isterseniz:
Bahar Okuma Şenliği *2016*



Keyifli okumalarınız olsun.


1 yorum:

  1. Ursula K. Le Guin okumak istediğim yazarlardan biri. paylaşıma teşekkürler... :)

    YanıtlaSil